MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-07
2004-08
2004-09
2004-10
2004
2004-09

MezőHír :: 2004-09

Ünnepi és hétköznapi tűzijátékaink

Augusztus 20-a nemes és jeles ünnepünk. Még kisebb-nagyobb tűzijátékokra sem sajnálunk ilyenkor áldozni. Természetesen ünnepségek, kitüntetések, alkalmi rendezvények is sorjáznak az államalapítás és a kenyér ünnepén. Az alkotmányt már nem szokás ide sorolni. Amúgy alkalmi tűzijátékból is kijutott mostanság.

Versenyhelyzet vagy spekuláció a magyar búzapiac...

Úgy tűnik, napjainkra az aratás ténye nem olyan esemény, amely számot tarthatna a közérdeklődésre, az a pátosz pedig, amely valamikor ezt a munkát övezte, ma már végérvényesen a múlté.

Ki mit vet, úgy arat!

Minősített vetőmaghasználat a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ajánlásával

A fajtaválasztás tudománya

Elmúlt a nyár, túl vagyunk a betakarításon, és kezdjük a következő gazdasági évet. Ez a kezdés egyben alapozást is jelent, mert amit 2004 őszén elvetünk, azt 2005-ben takarítjuk be. Minden gazdálkodó saját érdeke, hogy jól megalapozza a jövő évi termését, és eredményesen zárja majd a következő esztendőt.

GALERA - a jól látható gyomirtás II.

A gyomosodás a repcében 30-60%-os terméskiesést okoz. Miért vesztené el a termése felét a gyomok miatt? Van hatékony megoldás a legfontosabb kétszikű gyomok, a ragadós galaj, az ebszikfű és pipitérfélék, a mezei acat ellen: a Galera egy új, posztemergensen használható gyomirtó szer, amely ősszel és tavasszal alkalmazható a repcében.

A gabonafélék csírakori betegségei és a csávázás

Az idei csapadékos év után az őszi vetések erős gombafertőzéseire számíthatunk. A csávázás ma a modern növénytermelés egyik legfontosabb védelmi eljárása, mivel vannak kórokozók, amelyek ellen csak így lehet védekezni. Az alábbiakban ezeket a gombabetegségeket tárgyaljuk.

Vetőmagcsávázás – egy befektetés, amellyel nem s...

A csávázás, az integrált növényvédelmi eljárások első, nélkülözhetetlen eleme mivel csak a kiváló minőségű vetőmaggal teremthetjük meg a magasabb és biztosabb termés alapjait. Csak a kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot szabad csávázni. A csávázógép állapota alapvetően befolyásolja a csávázás minőségét.

PIONEER napraforgó szakmai napok Jánoshalmán

A PIONEER az idén negyedik alkalommal, július 7-8-án hívta a magyar napraforgó termelőket Jánoshalmára, szakmai találkozóra.

A nagy termés teszi tönkre a burgonyatermelőket?...

A több éve burgonyatermesztésre berendezkedett termelők véleménye szerint „közéjük dobták a gyeplőt”. Vagyis a burgonyaágazat koordinálásának nincs felelőse, senki nem törődik a termékpálya gondjaival, a mennyiségekkel és az árakkal sem.

Renault traktorok – 2005-ben is!

A 2003. évben a Renault traktorok nagy sikereket értek el hazánkban, ami nem pusztán értékesítési eredmény: a traktorok a gyakorlatban, üzem közben, a termelőknél is bizonyítottak.

Kibővített UNIVERSAL gabonaszárító család

Immár két éve forgalmazza a Pannonagri KFT. a STELA UNIVERSAL 25 típusú azonnal üzembe állítható gabonaszárító géptípust. Az ötlet sikeresnek bizonyult. 11 működő UNIVERSAL üzem tapasztalata alapján a gép megfelel a gazdák igényeinek, elvárásainak, és a piaci versenyben is megállja a helyét mind árával, mind kiváló paramétereivel.

A Kisalföldön ért véget a Kverneland Group Hungá...

Az 1879-ben alapított egykori norvég ekegyárból többszöri megújulás és profilváltás során létrejött Kverneland csoport az idén ünnepelte működésének 125 éves jubileumát.

Mi köze a gumiabroncsnak a jó terméshez?

A Goodyear bemutatja a gyümölcsösökben használt traktorokra kifejlesztett új termékcsaládját

Jó szakmai célok érdekében örömmel dolgozik…

A Somogy megyei, hatezres lélekszámú kisváros, Csurgó neve óhatatlanul iskolai irodalmi tanulmányainkból dereng fel.

Németország szőlőtermesztése – a Rajna vidéke

„Németország borait értik félre leginkább a világon. Legjobb ültetvényei annyira fenn, északon fekszenek, hogy a szőlőt bíztatni kell, hogy érjen.” (Hugh Johnson)

Forschungsanstalt Geisenheim – kutatás-fejleszté...

2004 júliusában egy hónapot töltöttem a Geisenheimi Kutatóintézetben. Szerencsésnek mondhatom magam, mert hasonló kísérleteket, kutatásokat sajnos a hazai doktorandusz-élet körülményei szerényebb szinten biztosítanak.

A szüret

A szőlő minősége szinte teljes mértékben meghatározza a végtermék minőségét, így annak a borásznak, aki minőségi bort akar termelni, nélkülözhetetlen a szőlésszel való állandó kapcsolat.

A nátrium szerepe a takarmányozásban

Közismert, hogy az anyagcsere elképzelhetetlen lenne ásványi anyagok nélkül.

Az etetési kísérletek bizonyították a bábolnaiak...

Lénárt Ferenc és családja 1988-ban a félegyházi vásárban vett 5 malacot, akkor még saját célra. A rendszerváltás után azonban sikerült földeket vásárolniuk lakóhelyük közelében. Az ott megtermelt gabonát hasznosítani akarták, így jött az ötlet, hogy bővítsék a sertésállományt.

A mellcsonti bursa gyulladása és a mell bőrének ...

Az iparszerű baromfitermelés körülményei között, a mesterséges környezetben, nagy tömegben tartott baromfiállományoknál az értékes testrészként számon tartott mell bőrén és a mélyebb szövetekben is gyakran láthatóak jellegzetes elváltozások.

A sertések kenőcsös bőrgyulladása

A sertések exudatív bőrgyulladása (elsősorban) malacokat megbetegítő, fertőző bőrbetegség.

A GOLDEN RETRIEVER

A golden retriever keménykötésű, arányos felépítésű, kecses mozgású, rendkívül értelmes, szelíd természetű kutya. Víziszárnyasok apportozására (visszahozására) tenyésztették ki.

Google