MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2001-04
2001-11
2001
2001-04

MezőHír :: 2001-04

Mezőgazdasági támogatások II.

Sorozatunk indító, múlt havi részét azzal kezdtük, hogy „van új a nap alatt”, egyrészt az akkor porondra lépő és a támogatási rendeletet aláíró, Dr. Boros Imre megbízott agrárminiszter személyére utalva. Most pedig azzal folytathatjuk, hogy „van másik” – méghozzá hivatalosan kinevezve.

„Sárgát virágzik a repce”

Addig azonban van még egy-két teendőnk. Ugyanis a korábbi permetezések hatása már elmúlt.

A kukorica gyomirtása előtt

A kukorica gyomirtása örökzöld téma, így minden termelő számára újra és újra felmerül a kérdés: „Hogyan válasszak, milyen készítményeket használjak, és mikor alkalmazzam azokat?”

A Merlin® tovább bírja

A tél nem volt csapadékos, viszont az április eleji csapadék hatására a talaj felső rétege kellően átnedvesedett. Így megfelelő a vetőágy előkészítéshez, és ezen keresztül kedvező a jó gyomirtó hatás elérése érdekében is.

Kegyvesztett vetőmagtermesztők

Évek óta nem szűnik a termelők tanácstalansága abban a kérdésben, hogy milyen növénykultúrákat vessenek a szűkülő választékból az éppen lekerülők után. Az optimális növényi sorrend majdnem teljesen kizárt, hiszen egy-két év alatt a termények jövedelmezőségi viszonyai alaposan megváltoznak.

Kukorica gyomirtása I. – Alapgyomirtás

A kukorica gyomirtása egyik eleme a termesztés folyamatának, de jó, vagy rossz végrehajtása nagy mértékben befolyásolja a termésátlagokat. A kukorica – széles sortávolsága és kezdeti lassú növekedése miatt – érzékenyen reagál a gyomosodásra a kelése utáni hetekben.

Tavaszi árpa vetőmag az árvíz után felszáradt be...

A Martonvásári ELITMAG Kft. 400 mázsa (800 zsák) PROSA fajtájú II. fokú fémzárolt, csávázott tavaszi árpa vetőmagot juttatott el gyors segítségként a tiszai árvíz sújtotta beregi térség gazdáinak.

Védekezés az őszi búza betegségei ellen

A búzán különböző betegségek jelentkezhetnek. A `90-es évek közepéig a lisztharmat elleni védelmet tartották a legfontosabbnak, mára a levélbetegségek közül a hangsúly áttevődött a lényegesen nehezebben leküzdhető helmintospóriumos és szeptóriás levélfoltosságra.

Atka-kár

Az enyhe telet követő gyorsan jött – nem ritkán 20 °C-t is elérő – nappali felmelegedésben hamar virágoztak a barackfák, majd követte őket a többi gyümölcs is.

Gyümölcsöseink kártevői I. Levéltetvek és takács...

A gyümölcsfákat károsító kártevők közül a levéltetveket és az atkákat, valamint az ellenük való védekezés lehetőségeit szeretném bemutatni. A levéltetvek tavasszal gyorsan fel tudnak szaporodni, a takácsatkák egész évben folyamatosan károsítják a gyümölcsfákat.

Nagy magvú zöldségfélék szaporítása

A csemegekukorica konzerv-, valamint hűtőipari feldolgozása több mint 100 éves múlttal rendelkezik. Az iránta megnyilvánuló kereslet folyamatos növekedést mutat.

Talajlakó károsítók elleni védekezés a zöldségha...

A zöldséghajtatás növényvédelmének egyik fontos része a talajban élő és onnan fertőző károsítók elleni védekezés. A mesterségesen kialakított környezet, magas talajhőmérséklet és talajnedvesség, valamint a folyamatos termesztés a károsítóknak kedvező életfeltételeket teremt.

Svéd minőséggel a korszerű gazdálkodásért

A svéd VÄDERSTAD VERKEN-AB egyedi kialakítású talajművelő- és vetőgépei a rajtuk alkalmazott szabadalmak egész sorának köszönhetően a mezőgazdasági gépipar élvonalát képviselik. Gépeink legfontosabb ismérvei: garantált, svéd minőség, igen hosszú élettartam, kimagasló területteljesítmény és precizitás.

Újra lendületben a ZETOR

A közelmúltban megtartott budapesti sajtótájékoztatón Takács András, a ZTR-AGRO Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a meghívottakat, és röviden ismertette a cég eddigi eredményeit.

A szőlő kora tavaszi védelme

A szőlőben kora tavasszal az atkakártevők ellen kell először védekeznünk, hiszen a tavalyi száraz év és az enyhe tél kedveztek a felszaporodásuknak. A szőlőben fellépő atkák a szőlőlevélatka, a szőlőgubacsatka és a piros gyümölcsfa takácsatka.

A szőlő növényvédelme

A hazai és külföldi piacokon is eladható bor előállításának egyik alapfeltétele a minőségi növényvédelem, amelynek egyik, de nem kizárólagos eszköze a minőségi növényvédőszer használata.

„Maximálisan meg vagyok elégedve a Prémiummal!”

A gyulai Kakas Gábor és családja több mint 30 éve foglalkozik állattartással. Régebben a szarvasmarha tenyésztés volt a fő profiluk, de mostanra a sertésre helyeződött át a hangsúly.

A folyékony penészedésgátlók adagolóberendezései

A PENÉSZGOMBA FERTŐZÉS ELLENI TELJES KÖRŰ VEGYSZERES VÉDEKEZÉS A TAKARMÁNYGYÁRTÓ ÜZEMEKBEN

Az agrárinformatika „hardveres oldala”

Az AGRÁRIN agrárinformatikai rendszerház Kft. névválasztásakor is az informatikai, információs rendszer képviselet játszotta a főszerepet, mely az agrárvilág céljait hivatott kiszolgálni.

BroMax – az AGROKOMPLEX C.S. RT. új broiler pres...

A broilercsirkék napi súlygyarapodásának folyamatos növekedése következtében a hizlalási periódus rövidebb lesz. Egyre nehezebb tehát kompenzálni az esetleges súlygyarapodás elmaradást, ezért nagyon fontos a csirkék fejlődése az első napokban.

Sertéságazat: EU bővítés osztrák szemmel

Hartbergben február 14-én az Ökosoziales Forum Österreich tanácskozást tartott, melynek vezető témája a csatlakozásra váró közép-kelet-európai országok sertéstartásának megismertetése és az Uniós, ezen belül az osztrák sertéságazatra gyakorolt várható hatások elemzése volt.

Agrometeorológiai előrejelzés 2001. április 20 –...

A viszonylag száraz, enyhe februárt ugyancsak enyhe, de nedves március követte: erőteljes fronttevékenységgel nedves légtömegek érkeztek.

Google