MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2001-09
2001-11
2001
2001-09

MezőHír :: 2001-09

Földhözragadtan? – Pályák és korrekciók

Még jó néhány termény kint alszik a szabad ég alatt és betakarításra vár, de a szántóföldből élő gazdálkodó ilyenkor már – ha akarja, ha nem – kénytelen a jövőre koncentrálni. Az őszi kalászosok és még néhány növényfaj vetőmagja vagy a földben vár a jó sorsára, vagy éppen oda kívánkozik. A gazdálkodó spekulálhat: jövőre is földhözragadtak lesznek a lehetőségei, vagy netán a földjéhez is ragaszthat a haszonból?

Fokozott figyelmet érdemel a kukoricabogár

A Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat tájékoztatója

Így vetünk, hogy aratunk?

Gőzerővel folyik az őszi kalászosok vetése. Az árpával jószerivel már mindenki végzett, a búza fele még országszerte hátra van.

Stabilizálódik a cukorágazat helyzete

Idén még hét, három külföldi érdekcsoport tulajdonában lévő cukorgyár működik az országban, de a jövő évtől – az ácsi gyár bezárásával – már csak hat egységben folyik tovább a termelés. E kedvezőtlen helyzet a piaci viszonyok alakulása következtében jött létre. Az elmúlt tíz évben radikális mértékben csökkent a hazai cukorrépa termesztése és feldolgozása.

Talajművelés rendszerszemlélettel

Lezajlott a mezőgazdaság országos nagy seregszemléje, a nemzetközivé bővült bábolnai gazdanapok rendezvénysorozata.

Szakmai kohézió Bábolnán

Sikeres volt a bábolnai Nemzetközi Gazdanapok idei rendezvénysorozata. A minden eddiginél gazdagabb programkínálat eseményei a hagyományos vásári jellegből valamit megőrizve látványos bemutatókkal egészültek ki, és a szakmai kiállítások egész sora, amelyeket tudományos eszmecserék is kísértek, biztosították a rendezvény magas színvonalát.

A komposzt tápanyagtartalma – és haszna

A sikeres mezőgazdasági termelés manapság elképzelhetetlen a rendszeres talajerő-utánpótlás nélkül. A túl sok trágya illetve műtrágya azonban nem csak a környezetet, hanem a talaj szerkezetét is károsan befolyásolja. A szükséges tápanyagok utánpótlásának egyik, eddig kevéssé elterjedt, környezetkímélő módja a komposztálás. Az eljárás az eddiginél több figyelmet érdemel.

Őszi lemosó permetezés

A szőlő- és a gyümölcsültetvényekben régóta ismert, fontos védekezés az őszi lemosó permetezés, ennek ellenére kevesen végzik el a lombhullás végén ezt a kezelést. Emiatt a szőlőben sok a tőkepusztulás, gyümölcsöseinkben is egyre jobban terjednek a gutaütésszerű pusztulások, és egyéb súlyos betegségek.

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok – a gépész szemév...

A mezőgazdaságot – és elsősorban a gépesítést – érintő mindenfajta megmozdulás, kiállítás, stb. kapcsán gyakran lapozgatok vissza régebbi időkről szóló írásokba.

Nem csalódtam tanult szakmámban...

A mezőgazdaságot – és elsősorban a gépesítést – érintő mindenfajta megmozdulás, kiállítás, stb. kapcsán gyakran lapozgatok vissza régebbi időkről szóló írásokba.

Állatvédelem VII.

A sertések tartásának állatvédelmi feltételei Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben foglaltak, valamint a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III.31.) FVM-rendeletben foglalt előírások alapján.

Sertéstenyésztés mesterfokon

Az aránylag fiatal, de máris nagy tradíciókkal rendelkező galgagyörki Pietkert Kft-t két család alapította, amikor 1993-ban megvásárolták a telepet a korábbi téesztől. A 200 kocás telepen három fajtával: pietrainnel, hampshire-rel és nagyfehérrel foglalkoznak. Az Alföldi Állattenyésztési Napokról, Hódmezővásárhelyről minden évben díjat hoztak el, tavaly a tenyésztési nagydíjat és két első díjat, idén két első díjat. A tavalyi OMÉK-on is nyertek egy első díjat. Beszélgetőpartnereink, a két család képviseletében, Angyal Vendel és Kerti Pálné, Zsuzsa, akik a telepet vezetik.

A tejelő tehenek tőgygyulladása III.

Az előző két részben a tőgygyulladás kialakulásáról, formáiról, a helyes fejési technológiáról és a legfontosabb kórokozókról esett szó. Ezúttal a tőgygyulladás elleni védekezésre, a tőgyegészségügyi állományprogramokra térek ki.

SAPARD kistérségi programok a baromfiágazatban I...

A megjelölt fejlesztési igények általános bemutatása

Árbiztosítási üzletek a Budapesti Árutőzsdén :: ...

Legutóbbi cikkünket azzal az ígérettel zártuk, hogy a folytatásban példával is illusztráljuk a fedezeti ügylet elméleti alapvetéseiről közölt tudnivalókat. Néhány fogalmat azonban elöljáróban tisztáznunk kell, ezek megértése nélkül ugyanis sem a piacon való eligazodás, sem pedig a helyes (sikeres) stratégia kialakítása nem lehetséges.

Kié a felelősség?

Levélírónk, aki egy Kft. ügyvezetője, mezőgazdasági termékértékesítési szerződés alapján ez év tavaszán 10.000 naposcsirkét helyezett ki egy vállalkozóhoz. A szerződés értelmében az állatállomány a kft. tulajdonában maradt, és szintén a kft. biztosította az állatok felneveléséhez szükséges tápot és gyógyszert. 2001. június közepén fertőzés következtében elhullások történtek. Végül a vállalkozó 2001 júliusában 8800 db csirkét adott le alacsony testtömegben és gyenge kondícióban a kft. részére. Az átadott állományból nagy mennyiség közfogyasztásra alkalmatlannak bizonyult, és elkobzásra került.

A Bayer megveszi az Aventis CropScience-t

Különálló vállalat tör a világpiac élére

VÄDERSTAD: a talajművelés és vetés új korszaka

A svéd VÄDERSTAD-VERKEN AB ma Európa egyik legsikeresebb és talán egyik leggyorsabban fejlődő mezőgazdasági gépgyártó vállalata, amely 1998 januárjában alapította magyarországi leányvállalatát, a Väderstad Kft.-t. Garantált, svéd minőség, igen hosszú élettartam, kimagasló területteljesítmény és precizitás – ezek gépeink legfontosabb ismérvei.

75 éves a Stihl

Az ANDREAS STIHL AG & Co., a STIHL-csoport németországi, waiblingeni székhelyű anyavállalata 2001. június 22-én ünnepelte alapításának 75. évfordulóját.

Segítség a bioélelmiszer-termelőknek

Hazánk mezőgazdaságilag művelhető mintegy 4,7 millió hektár szántóterületéből szakértők szerint mintegy két és fél millió hektár lesz „versenyképes” az EU-hoz való csatlakozás után. A további mintegy 2,2 millió hektár alternatív hasznosítási módjai közül a biogazdálkodás az egyik ígéretes lehetőség.

Kukorica-bemutató Martonvásáron

Szeptember 18-án és 19-én Martonvásáron, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében tartották az idei hibridkukorica-bemutatót. A rendezvényt a kutatóintézet és a Bázismag Kft. szervezte.

A Disznó Klub V. országos rendezvénye Nádudvaron

A Disznó Alapítványt 1996-ban Prof. Wekerle László alapította azzal a szándékkal, hogy az A Sertés című szaklap olvasói számára szakmai fórumot teremtsen. Az Alapítvány által működtetett Disznó Klub hálózat évente 15-20 regionális rendezvényt tart, ahol aktuális kérdésekről az adott szakterületen jártas előadók tájékozatják a tagságot.

Belebro lóedzőmalom

Szabadság a sikerhez!

Agrometeorológiai előrejelzés 2001. okt. 15.–nov...

Az augusztusban lehullott, kevés és egyenlőtlen területi eloszlású csapadék mennyiségével szemben szeptemberben bőségesen esett az eső, és szinte nem volt az országnak olyan területe, amelyikbe ne jutott volna a jelentős menynyiségű „égi áldásból”. Amíg hazánk északnyugati területeire nagyon kellettek az esők, addig a délkeleti területek kevésbé szenvedtek az aszálytól.

Google