MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2002-06
2002
2002-06

MezőHír :: 2002-06

Föld körüli pályán III. – Milyen lesz a korrekci...

A kormányváltás agrárügyekben is azzal jár, hogy néhány hetet, hónapot igénybe vesz, míg körvonalazódik: milyen lesz a korrekció a mezőgazdaság „földkörüli pályáján”. Az új, MSZP–SZDSZ koalíciós kormány felállt, illetve az FVM irányító posztjain megtörténtek a fontosabb személycserék. Az érdemi munka csak ezután kezdődik, lapzártánk idején még az elvi megfogalmazásokból, no meg néhány konkrét, tűzoltó jellegűnek is minősíthető intézkedésből próbálhatjuk kihámozni a lényeget. Ebben ismét a honi sajtó lehet a legnagyobb segítségünkre.

Péter-Pálkor repcearatás!

A régebbi időkben a Péter-Pál napot tartották az aratás kezdeti időpontjának, és szintén ekkor fogtak hozzá az őszi árpa és a repce betakarításához.

Olajos magvak a világpiacon

Mint a többi ipari növény esetében, a repcénél is alapvetően a világpiacon végbemenő változások szabják meg az európai – köztük a magyar – repcemag értékesítésének lehetőségeit, és az elérhető piaci ár nagyságát.

Betakarítás után kitakarítás!

Hamarosan elérkezik a repce és a gabonafélék betakarításának ideje. Az aratás után értékesített termés jövedelme az egész évi kemény munka jutalma, amiből a következő év termelését is meg kell alapozni.

A napraforgó betegségei és kártevői elleni védek...

A napraforgó sikeres termesztését sokféle kórokozó és kártevő veszélyezteti. A termesztés folyamán elkövetett hibák, például a sűrű vetés, a gyomos tábla, az ötéves vetésforgó be nem tartása, a rossz elővetemény-választás, stb. a betegségek fokozott mértékű jelentkezésével járnak együtt.

A fűszerpaprika betegségei és kártevői elleni vé...

A fűszerpaprika olyan fűszernövény, amely ma már nem hiányozhat táplálkozásunkból, mindennaposan használt ízesítővé vált. A magyar fűszerpaprika a világ mintegy 40 országában ismert.

Tudnivalók a szárazbab termesztéséről II. rész

Előző számunkban cikket közöltünk a szárazbab termesztésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Most az írás folytatásában, a cikk második részében a növényvédelemtől kezdve egészen a betakarítást követő időszakig minden fontos, a termesztés végeredményét érintő művelettel megismerkedhetnek olvasóink.

A szőlőperonoszpóra elleni védekezés

A lisztharmaton kívül a szőlő másik nagy gondot okozó betegsége a szőlőperonoszpóra. Kórokozója európai megtelepedése (1878) óta rendszeresen károsít ültetvényeinkben. A betegség elleni rendszeres védelem nélkül nem lehet biztonságosan szőlőt termeszteni.

Cseppnyi ismeret az öntözésről

Határozottan állíthatjuk, hogy az öntözés – rendkívül magas költségei ismeretében – csak akkor eredményes, ha a növények számára szükséges csapadék idejében és természetes úton érkezik, majd az ehhez mesterséges úton, kellő időben hozzáadott 2×60 – 3×60 mm vízmennyiség eredményezhet többlethozamot. Ha a minimális vízmennyiség az öntözéssel együtt sem biztosítható, akkor gazdasági haszon nem keletkezik, csak a termelés költségei nőnek.

A dunaszentpáli gyökerek nagyon erősek…

Szigetköz festői szépségű részén, a kanyargós, lassú folyású Mosoni-Duna ezüst szalagja öleli körül azt az alig több mint ötszáz lelkes falut, amely Várföldi Lajos számára a legkedvesebb a világon.

Takarmánykiegészítők használata a baromfitakarmá...

A takarmánykiegészítők többnyire olyan természetes eredetű anyagok, amelyek növelik a tápok táplálóértékét, biológiai hatékonyságát, de nem tartoznak az állatgyógyászati készítmények közé.

A tápok hatása a brojlercsirkék testösszetételér...

A korszerű táplálkozási szokások elterjedése, az egészséges életmód növekvő szerepe nyomán mára az állattenyésztés sikerének egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű vágóállatok nevelése.

Tej-show, a tej világnapján

Az idén május 28-án ünnepelték a tej világnapját. Vannak olyan helyek, ahol arra is gondolnak, hogy igazi ünneppé is lehet tenni ezt a napot úgy, hogy a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó – miközben tejet vagy tejterméket fogyaszt – együtt hallgatja meg a tej sorsának alakulásával kapcsolatos információkat.

Szubklinikai anyagforgalmi zavarok a tejhasznú t...

Az energiaforgalom, a fehérjeellátottság és a sav-bázis anyagcserezavarai „A produkciós betegségek az ember által előidézett, a genotípus, a takarmányozás és a tartás diszharmóniája által okozott anyagforgalmi zavarok, amelyek előfordulási gyakorisága, elterjedtsége és a tünetek súlyossága a termelőképesség, illetve a termelési eredmények növekedésével arányosan fokozódik." J. M. Payne

A lóversenyek világából

Zajlik a lóversenyélet Magyarországon, és ez már önmagában is jó hír, eredmény. Április óta ismét heti három versenynapot tartanak: szerdán és szombaton ügetőt, vasárnap galoppot.

Agrometeorológiai előrejelzés 2002. június 15 – ...

Az utóbbi hónapok időjárását figyelembe véve alapos, mélyreható elemzés nélkül is arra juthatunk, hogy mintha valóban egyre inkább melegedne éghajlatunk. Decemberben volt ugyanis utoljára hidegebb az akkor szokásosnál, azóta minden hónapban az átlag fölött alakult a hőmérséklet.

Google