MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2002-08
2002
2002-08

MezőHír :: 2002-08

Létünk és tudatunk

Az év felezőjén áthaladva már sok minden sejthető az esztendő egészéről. A természet kíméletlen megnyilvánulásai, a politika és törvénykezés, a nemzetközi mozgástért jelző információk mind azt mutatják, hogy nem érkeztünk még a hőn áhított és nyugalmas révbe. A jövőbeni erőfeszítéseinken és szerencsénken múlik, hogy mikor szakad, s vége szakad-e egyáltalán a küszködésnek.

Vessünk több repcét!

Az országot járva szinte mindenütt csak panaszt lehet hallani az elmúlt év repcetermését illetően – ez alól csak Zala és Somogy megye déli része, valamint Győr-Moson-Sopron megye nyugati széle jelent kivételt, ezeken a területeken ugyanis az országos mennyiséghez képest valamivel több csapadék hullott.

Repce – az őszi kártevők „paradicsoma”

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy a repcetermesztés sikerét elsősorban a rovarok elleni védelem hatékonysága határozta meg.

Aszály és következményei

Az elmúlt két gazdasági év – és immár az idei is – szinte a nyolcvanas évek hét szűk esztendejét idézi. Lehet, hogy megismétlődik ugyanaz a rendkívül száraz periódus, amit már akkor a globális felmelegedés jelenségével magyaráztak? Elméletekben természetesen most sincs hiány, ha az idei év nyarának szerény terméseredményeit kell magyarázni.

Egyre jelentősebb károkat okoz az amerikai kukor...

Az amerikai kukoricabogár egyre nagyobb területen okoz károkat hazánkban. A kártevő a 90-es évek elején jelent meg Európában. Korábban csak az amerikai kontinensen volt ismert, ott már akkor is a kukorica legjelentősebb pusztítójának számított.

Talajművelési gondokat vet fel a száraz évjárat

Az idei év eddig eltelt időszakában, augusztus elejéig tájegységektől függően mintegy 100-200 mm csapadékkal esett kevesebb a sokéves átlagnál. Ennek következtében a tavaszi-nyári hónapokban szinte az ország egész területén mindvégig számolni kellett az aszállyal és annak káros következményeivel

„Egyenes úton a siker felé!”

Az LH Swath XL párhuzamos haladást segítő műszer. A Mezőhír 2002 februári számában mutattuk be először a dán LH AGRO cég legújabb termékét, az LH Swath XL-t. A nagy érdeklődésre való tekintettel most röviden ismertetjük a berendezés működését, valamint felhasználási lehetőségeit.

A zöldtrágyavetés most esedékes

Ismét aszályos év az idei, sok helyen a szemünk láttára ment tönkre a – kezdeti fejlődése során egyébként jelentős reményekre jogosító – vetés...

Az Axiál Kft. lett a Fendt kerekes traktorok kiz...

A gödöllői királyi kastélyban július 24-én a sajtó képviselőinek jelenlétében írták alá az Axiál Kft., illetve a Fendt cég – mint az AGCO-csoport tagja – képviselői azt a megállapodást, amelynek értelmében a jövőben a bajai székhelyű Axiál kizárólagos joggal rendelkező márkaképviselőként forgalmazhatja Magyarországon a Fendt traktorait.

Az alacsony búzatermés következményei

Az idei évben már nem regionálisan, hanem szinte az egész országra kiterjedően érte aszálykár a gabonatermesztőket.

Jubileumi gépátadás

Elkészült az idény 100. Omikron sorközművelő kultivátora

A szőlő szürkerothadása és tőkeelhalása

A tavalyi év esős augusztusa rendkívül kedvező viszonyokat teremtett a szürkerothadás elterjedéséhez, és ez a betegség komoly károkat okozott a szőlőültetvényekben. Amennyiben az idén is hasonló időjárási feltételek alakulnának ki, fel kell készülnünk a fertőzés a tavalyit megközelítő mértékű elterjedésére.

A zöldség- és gyümölcsbetakarítás gépesítése I.

Itt olvasható cikkünk szándékaink szerint számba veszi azokat az elmúlt időszakban született legfontosabb eredményeket, illetve technikai lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a zöldség- és gyümölcsfélék betakarítását. A termés begyűjtésének gépesítésével kapcsolatos tudnivalók azonban olyan sokrétűek, hogy írásunk nem vállalkozhat a címben megjelölt téma részletesebb összefoglalására.

Burgonyakirályságot épített az ország peremén…

Varga György, mostani gazdaportrénk főhőse már idejekorán – még mielőtt saját személyes sorsa, illetve vállalkozása történetének taglalásában igazán elmélyednénk – előrebocsátja: nem szívesen beszél bármilyen szakmai kérdésről az indokoltnál többet, mert úgy érzi, nem feltétlenül indokolt, hogy egy mezőgazdasági ágazat, illetve cége aktuális feladatai túlzott hírverést kapjanak. Tesszük a dolgunkat, mondja, és ennek a ténynek nem kell széles nyilvánosság, vagy túlzott mértékű reklám, hiszen mindez egyébként is csak addig hiteles, ameddig megfelelő háttér, illetve kifogástalan minőségű, elegendő áru van mögötte.

A broilertermelés elemzése

A baromfihús-előállítással kapcsolatos kilátások -- Hogyan alakulnak a jövőben a baromfihús-termelés lehetőségei? Milyen esélyek kínálkoznak az előttünk álló időszakban a termelés mennyiségének, jövedelmezőségének fokozására? Ezekre a kérdésekre keresünk választ mostani cikkünkben, a nagytermelők tevékenységéről összegyűjtött adatok elemzése alapján.

A baromfitartás technológiájának állategészségüg...

Az istálló előkészítése a napos baromfiállomány telepítésére; a takarítás és fertőtlenítés. A gazdaságos baromfitartás meghatározó feltétele, hogy a baromfiállomány olyan környezeti feltételek között éljen, amelyek mellett a takarmányokban felvett energia lehető legkisebb részét kell alkalmazkodásra fordítania. Ha ez megvalósul, az energia lehető legnagyobb hányada a termelés érdekeit szolgálhatja.

A sertés külső és belső állati élősködői

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy a hízlalási idő meghosszabbodása, a takarmányértékesítés romlása, a fejlődésben való lemaradás rejtett oka állataink parazitás fertőzöttsége lehet. A paraziták által okozott kártételre leggyakrabban a vágóhídi húsvizsgálat során derül fény.

A magyar tejvertikum helyzete és fejlesztési leh...

Minden gazdasági tevékenység több szempontból lehet egyszerre fontos. Így van ez a tejvertikummal is. Lényeges, hogy termékei miképpen elégítik ki a fogyasztói igényeket, erősítik vagy éppen veszélyeztetik a lakosság egészségét. Fontos, hogy erőforrásaihoz képest minél több embernek nyújtson megélhetési lehetőséget, s nem utolsó szempont, hogy a gazdálkodás hasznot hajtson, járuljon hozzá az ország gazdasági növekedéséhez, az érintettek jólétéhez is. Akármelyik ponton is kezdjük a minősítést, a tejvertikum szerepe aligha becsülhető túl.

A KUVASZ – a fajta kialakulása és története

A kuvasz minden kétséget kizáróan az egyik legrégebbi magyar pásztorkutyafajta, amely a népvándorlás során került a Kárpát-medence területére, így hazánkban őshonosnak tekinthető.

A lúd szaporaságát befolyásoló körülmények

A lúdtartás gazdaságossága egy sor külső – elsősorban piaci – feltétel mellett a korszerű tartástechnológiából következő sikeres tenyésztői munka eredménye lehet. A gazdaságos tenyésztői tevékenység egyik döntő tényezője az egy tojó utáni naposliba-szaporulat nagysága.

Agrometeorológiai előrejelzés 2002. aug 15 – sze...

Az idei év eddig eltelt időszakának időjárását leginkább a korábban szokásosnál magasabb átlaghőmérsékletek jellemezték. Szinte nem is volt olyan hónap, amelyik hűvösebb lett volna a korábbi esztendőkben megszokottnál. Emellett azonban olyan, rövid ideig tartó erős lehűlések is bekövetkeztek, amelyek nagy károkat okoztak a melegben korán megindult és a szokásosnál fejlettebb vegetációkban.

Google