MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2002-02
2002
2002-02

MezőHír :: 2002-02

Agrártámogatás II.

A január végi, tavaszt idéző időjárás is arra ösztönzi a növénytermesztésből élőket, hogy már most megtervezzék: mit és mennyit, miből és mennyiért vetnek.

Tájékoztató a Sapard-programról – Európai uniós ...

Ha a SAPARD-program létrejöttének okait keressük, akkor mindenekelőtt a még előttünk, illetve a többi tagjelölt ország előtt álló, olyan, a sikeres csatlakozáshoz szükséges tennivalókat kell számba vennünk, mint például a jogharmonizáció folytatása, vagy a további intézményfejlesztés.

Pál-forduló és a repce

Az idei Pál-forduló – cikkünk írásakor legalábbis úgy tűnik – már január végén meghozta a korai tavaszt, ami a régi jóslatok szerint fagyos márciust jelez.

Kukoricáról mindenkinek…

Az Advanta – a globális vetőmagpiac egyik vezető vállalata – Sopronhorpácson, az Advanta-házban tartott szakmai összejövetelt a kukoricatermelők, illetve a szakágazat iránt érdeklődők részére.

Gyorsan fejlődik a hazai ökológiai gazdálkodás

Nincs ma a magyar gazdaságnak olyan ágazata, amelyben az ökológiai gazdálkodáséhoz hasonló nagyságrendű fejlődés következett volna be az utóbbi években.

A gyümölcsfák metszése

Kora tavasszal a gyümölcsösben a metszés az első feladatunk.

Tél végi lemosó permetezés

A gyümölcsfák és szőlő metszés utáni, rügypattanás előtti lemosó permetezése az első jelentős védekezés általában. A kezelés megelőző védekezést jelent, amely a későbbi kezelésekkel együtt a kártétel minimálisra csökkentését segíti.

Alkalmazkodó talajművelés – tavaszváró technika

„A kevés vagy rossz termésnek sohasem egyedül az időjárás az oka. A termés sikerülte nem kis mértékben függ a gazda tudásától és szorgalmától is.” (Gyárfás József, 1928)

Versenyben az osztrák gazdákkal...

Hamisítatlanul téli a január végi határkép, alszik a természet. Rajka, a máskor zajos határátkelő most csendes, alig jön-megy egy-egy teherautó, másféle jármű errefelé.

Bemutatjuk a GENO-KAHYB Sertésnemesítő és Szolgá...

A hazai hibridsertések első és a mai napig legjelentősebb képviselője a KA-HYB. Nemesítése Anker Alfonz, a kiváló genetikus irányításával immár negyven éve, 1962-ben kezdődött a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolán.

Sertéstartás profi módon...

A Lajta-Hanság Rt. a rendszerváltás előtt 20.000 ha feletti szántóterületével az ország legnagyobb állami tulajdonban lévő gazdasága volt. A kárpótlás során visszaadott földek elvételével azonban közel a felére csökkent az a terület, amelyen a társaság birtokában maradt.

Országos tenyészállat-kiállítások

A mezőgazdasági kiállítások két évtized híján kétszáz éves hazai történetének utóbbi időszakában évente három országos jelentőségű tenyészállat-kiállításra kerül sor.

A magyar szürke szarvasmarha és a mangalica sert...

A magyar állattenyésztés régmúltjának e két egyeduralkodó állata az országhatáron túl is kivívta keresettségét. A vad ősök jegyeit is magukon viselő fajták eltérő fajhoz tartoznak, ám egymást váltották az állatitermék-előállítás nemzetközi porondján.

A HACCP-rendszer alkalmazása a mezőgazdaságban

Az élelmiszertől származó emberi megbetegedések döntő hányadát a nem megfelelő nyersanyagok felhasználása és a hibás gyakorlat okozza.

A lúd takarmányozása

Az állatok (így a ludak) genetikai lehetőségeinek valóra váltásához optimális tartási, tenyésztési körülményekre van szükség. A legfontosabb környezeti tényezőnek a takarmány minősége és a takarmányozás módja számít, ezektől függ ugyanis az állatok fejlődése, sőt, nagyrészt ezen múlik ellenálló képességük fejlettsége, egészségi állapotuk.

Fedezeti üzlet az opciós piacon II.

A legutóbbi cikkünkben írottakra visszautalva folytatjuk az árutőzsde főbb fogalmainak, működésének megismertetését.

Termeljünk kukoricát gazdaságosabban MARTONVÁSÁR...

A kukoricakutatók célkitűzése világszerte az, hogy a termesztők igényeinek minél inkább megfelelő fajtákat nemesítsenek, ezzel javítva a termesztés jövedelmezőségét.

A ló éve – a MUSTANG éve

A gabonagyomirtás „földjére” két évvel ezelőtt bevágtatott egy vadló. Ez a vadló a MUSTANG, ami nagyon sok búzatermelő jámbor segítőjévé szelídült az évek során. Szilaj erejét megőrizve küzd a gyomok ellen, vállvetve mind a kisüzemek, mind a nagyobb gazdaságok szakembereivel és tulajdonosaival.

Lendületben az IKR Rt.

A szeptember 12–15-e között megrendezett Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállításon 230 cég több mint 30 ezer négyzetméteren mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A négy nap alatt több mint 150 ezer látogató kereste fel Bábolnát.

A Kverneland Csoport újdonságai

A 2001-es Hannoveri Agritechnika Kiállításon a Kverneland Csoport ismét jónéhány olyan újdonsággal lepte meg a szakmát és a nagyközönséget, amelyek a cég mezőgazdaságigép-fejlesztő és -gyártó tevékenységének köszönhetően kerülhettek piacra.

McCORMICK és LAVERDA a VEKTOR Rt. kínálati palet...

A VEKTOR Rt. 2002-ben termékváltással kezdte az évet. Ebből következően több, a magyar gazdálkodók előtt eddig sem ismeretlen, nemzetközi hírnévvel rendelkező cég – mint a McCORMICK vagy a LAVERDA – teljes termékkínálata is elérhető lesz a hazai piacon.

Verbis Kft. – Minőségi gép- és alkatrész-kereske...

A Verbis Kft. három éve jelent meg a magyar erőgép- és alkatrészpiacon, kezdetben két angliai központú nemzetközi vállalat, a Vapormatic Co. és a Coopers Filters magyar képviselőjeként.

A Kecskeméti Agroker Kft. akciós ajánlata az Agr...

A 2002. február 20–23-a között megrendezésre kerülő Agro-Mashexpo kiállításon a Kecskeméti Agroker Kft. többek között két Renault erőgéppel vesz részt.

A hatékony energiagazdálkodás érdekében

A Hunyadi Elektronika Kft. családi alapokon nyugvó vállalkozás. A cég jól képzett, jelentős tapasztalatokkal rendelkező szakembereket foglalkoztat, tevékenységük garancia a magas színvonalú munkavégzésre, s egyben biztosítéka a cég további, dinamikus fejlődésének.

„Állandó, elégedett vásárlója vagyok a bábolnai ...

Balogh Lajos, lövői sertéstenyésztő – édesapja példáját követve – az 1960-as évek óta foglalkozik állattenyésztéssel.

Agrometeorológiai előrejelzés 2002. febr. 16 – m...

Az új év legelső hónapjának első dekádjában kimondottan hideg volt az idő. Az éjszakákon az ország nagy részén –10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, sőt 4-én hazánk északkeleti vidékein több helyen –20 foknál is hidegebb volt. Így, még ha a korábbi lehűlések nem is okoztak számottevő veszteséget, a január eleji hidegek biztosan jelentős fagykárokkal jártak.

Google