MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2002-03
2002
2002-03

MezőHír :: 2002-03

Agrártámogatás III. – Boldogulás gépekkel és jós...

A jövedelmező és megfelelő színvonalú árutermelést produkáló mezőgazdasági tevékenység szinte kivétel nélkül mindig komoly befektetéseket igényel.

Repce – az aktuális növényvédelemtől az eladható...

Mi, gazdászok mindannyian tudjuk, hogy a szántóföldön a március és az április legfontosabb teendője a növényvédelem.

Sokasodó családi gazdaságok

A kormányzat által támogatott családi gazdaság intézménye érzelmileg alaposan felkavarta a magyar mezőgazdaság állóvizét.

A gabonatermesztés időszerű kérdései

„A jövő útja a minőségi, magas színvonalú termesztés” címmel tartott gabona-rendezvénysorozatot a BASF Hungária Kft. Békéscsabán, Debrecenben, Szolnokon, Hőgyészen és Győrben, január 14-18. között.

A napraforgó-termesztés dilemmái

Az elmúlt évben itthon 338.000 ha-on, a korábbinál kisebb termőterületen termesztettek napraforgót.

A mák gyomirtása

A mák aprómagvú olajos, egyéves, lágyszárú növény. Magyarországon – étkezési felhasználása mellett – a máktokból kivonható alkaloidok kinyerése céljából termesztik.

Gyorsan fejlődik a hazai ökológiai gazdálkodás I...

A világban egyre sűrűbben tapasztalható „élelmiszerbotrányok” – mint a dioxinos csirke, a génmanipulált vagy antibiotikummal dúsított takarmányok hatásai, a BSE-kór – mind arra hívják fel a figyelmet, hogy többet kell törődni az élelmiszerbiztonsággal.

Környezetkímélő módszerek

A mezőgazdasági tevékenység során alkalmazott termelési módszerek időről időre szükségszerű változásokon mennek keresztül. A növények termesztésében és ezzel összefüggésben a talajok művelésében, az állattenyésztésben rendszerint hosszabb idő eredményeként kialakuló módszerek alkalmazása során – az előnyök mellett – felszínre kerülnek a rendszerek hibái is.

Tavaszi vetés

A még hátralévő tavaszi vetések előtt – zömében szemenkénti vetésről van szó! – nem árt a rajzra pillantani: a feladat adott!

A kertész másként tervez, és nagyot kockáztat

Dunasziget három felső-szigetközi kis település Cikolasziget, Sérfenyősziget és Doborgazsziget közigazgatási összevonásából jött létre.

Sertéságazat: megfelelő takarmányozás – csökkenő...

Napjaink egyik jelentős ökológiai problémája a mezőgazdaság – azon belül az állattenyésztés – környezetszennyezése.

A koncentrált tej termelésének előnyei és tejárr...

Amint az szakmai körökben köztudott, szarvasmarha-ágazatunk helyzete a legenyhébben fogalmazva sem problémamentes, s ennek több oka van.

Többszarvú juhfajták

A szarvalt állatfajok szarvai párban nőnek, különböző méretűek és alakúak. Néhány egyedet azonban a természet kettőnél több szarvval ajándékoz meg. Ezek, sajátos megjelenésüknek köszönhetően, többnyire mindig is különleges bánásmódot élvezhettek, ugyanakkor tenyészállatként csekély szerepet kaptak.

Érdekességek és új üzleti szempontok a tojásterm...

Az elmúlt években a tojástermelés mennyisége világszerte csak igen kis mértékben növekedett. Az ágazat fejlődését a hagyományos piac nem serkenti, hiszen ott jelenleg túlkínálat van, ami a termelőknek anyagi veszteséget okozhat. A túltermelésből következik – a részletes statisztikák mindezt meg is mutatják –, hogy a hagyományos héjas tojás értékesítése mennyiségben és árbevételben még csökkent is, ellentétben az új, tojásból nyert termékek forgalmával és jövedelmével. Ezek az új felhasználási lehetőségek a termelés egészére jótékony hatást gyakorolhatnak.

Járványvédelmi és higiéniai rendszabályok a lúdt...

Csak egészséges állománytól várható, hogy képességeinek megfelelően, gazdaságosan termeljen, ezért az állatállományok egészségének megvédése alapvető gazdasági érdek.

Mit kell tudni a perújításról?

Jász-Nagykun-Szolnok megyei olvasónk panaszai akkor kezdődtek, amikor lakóingatlana mellé a régi helyett új szomszéd költözött.

Az Aurora® 50 WG-re alapozott kalászos gyomirtás...

Az Aurora® 50 WG piacra kerülése óta sok tízezer hektáron bizonyította kiválóságát, a kalászosok gyomirtásának egyik alaptermékeként épült be számos gazdálkodó eszköztárába.

Permetezőgépek szezon előtti felkészítése – a nö...

Gazdaságos és környezetbarát növényvédelmet csak jó minőségű, megfelelően felszerelt és jól felkészített permetezőgéppel lehet végezni!

Interusz Kft.: Lendületben a hazai traktorgyártá...

A közelmúltban megrendezett Agro+MashExpo kiállítás egyik rendezvényén, a helyszínen sorra kerülő sajtótájékoztatón ismerhették meg a szakújságírók, a mezőgazdasági lapok képviselői az Interusz Kft. tevékenységét.

GOAL-előny a napraforgóban

(DAS Hungary) A labdarúgó világbajnokság évében a napraforgótáblákon is sor került a hagyományos tavaszi fordulóra.

Saaten Union – innovatív nemesítés és versenykép...

A Saaten Union-nak, Németország vezető nemesítőházának eddigi magyarországi tevékenységét olyan sikeres fajták bevezetése jellemezte, mint pl. az őszi árpák között a NELLY, a CAROLA, a tritikálék terén a FILIUS és LUPUS fajták, a sörárpák esetében pedig a THURINGIA, vagy a kiemelkedő termőképességű ANNABELL. A sor tovább folytatható a jól ismert VALESCA, ORKÁN, LENZO és RASMUS repcékkel.

Vevőtalálkozó az AXIÁL Kft. szakmai bemutatóján

A közelmúltban Lajosmizsén került sor a bajai székhelyű Axiál Kft. szakmai bemutatójára és az azt követő sajtótájékoztatóra.

Fagyvédő öntözés

A gyümölcstermesztőknek évről évre gondot okoznak a termést veszélyeztető tavaszi fagyok. A virágzáskor bekövetkező fagykár megtizedeli a termést. A termesztők már eddig is sokat gondolkodtak azon, hogyan lehetne ezt kivédeni.

A gyümölcsfák kora tavaszi védelme

A gyümölcsfákat sok károsító támadja meg, védelmük nagy körültekintést, és ismeretet igényel. A védekezést gyümölcsfajonként másképpen kell megvalósítani.

A takarmánygyártás gépesítése, takarmánygyártó ü...

Az elmúlt négy évben jó néhány olyan takarmánygyártó üzem létesült szerte az országban, amely az MJF Kft. és a MEC-ZOO fővállalkozás közös kivitelezésében épült.

„Petroviczéktól csak minőségi árut kap!”

Petrovicz Pál és felesége 1997 óta foglalkozik kettős hasznosítású csirkék előnevelésével.

Agrometeorológiai előrejelzés 2002. márc. 19 – á...

A kemény decemberi és januári tél után idén viszonylag hamar beköszöntött a tavasz.

Google