MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-03
2007-11
2007
2007-03

MezőHír :: 2007-03

Kedves Olvasó!

Felemás hónapot és az időjárást tekintve rendhagyó évszakot hagytunk – így márciusban remélhetően végleg – magunk mögött. A mostani tél időjárása nem az eddig megszokott módon alakult, a sok évtizedes átlagoktól eltérő jelenségek leginkább a csapadékhiányban és a magas hőmérsékleti értékekben mutatkoztak meg. S bár mindennek rövid távon a kedvező kísérőjelenségeit is élveztük, mégis azt reméljük, hogy az időjárás ilyen és hasonló furcsaságait azért a jövőben sem kell még átlagosnak tekintenünk.

Megúszni vagy profitálni?

Mindennek ára van – ezt mondatja velünk az idők folyamán felgyülemlett emberi tapasztalat.Csak az a kérdés, mikor fizetünk. S közben – szintén a tapasztalatok alapján – abban is bízunk, hogy egy-két dolgot akár következmények nélkül is átvészelhetünk.

Februári határszemle...

A határszemle megtartása az idei télen egyetlen alkalommal – s így február derekán – sem ütközött időjárási nehézségekbe. A sajnálatosan kevés téli csapadék miatt könnyen járhatóak voltak a földutak, ezért bárki alaposan szemügyre vehette a telelő állományokat, vagy akár a helyszínen tervezhette meg az első tavaszi teendőket.

Centralizált agrár-szakigazgatás

A kormány elvárásainak megfelelően a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium átszervezte az agrár-szakigazgatást, annak érdekében, hogy a gazdálkodók az eddiginél gyorsabban juthassanak hozzá a szükséges információkhoz, illetve hogy hatékonyabb legyen az ügyintézés menete.

Útjára indult a nemzeti agrár-kárenyhítési rend...

A hazánkat uraló kontinentális éghajlat alatt mindig is számolni kellett a mezőgazdaságot sújtó szélsőséges természeti jelenségekkel. Ezek hatása a lassú klímaváltozás miatt az utóbbi évtizedben tovább erősödött, ami megköveteli a megváltozott helyzethez való alkalmazkodást.

Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap Kecskeméten

2007. február 15-én rendezte meg a Mezőhír Média Kft., az Agrofil Kft., valamint az UIS Ungarn Kft. első közös Tápanyag-gazdálkodási szakmai napját Kecskeméten, a Bajor étteremben. A több mint 120 fős rendezvényen gyakorló gazdák, cégvezetők, tápanyag-ellátási szaktanácsadók, -szakértők vettek részt az ország különböző térségeiből.

A sárgarépa-termesztés lehetőségei

A sárgarépa (Daucus carota L. ssp. sativus) az egyik legrégebben termesztett, Európában őshonos zöldségnövény. Magyarországon már a 17. században közismertté vált. Narancssárga változata fiatal kultúrnövény. Az arab országokból származó répának vörös (antocianin-tartalmú) és sárga változata került Európába.

Az elsők között az interneten

A februári lapszámunkban található MezőHír Használtgépmelléklet jórészt a németországi piacon fellelhető használt traktorokat, mezőgazdasági gépeket mutatta be, amelyek a TechnikBoerse internetes portál kínálatából kerültek ki.

Közgyűlésre készülve

Tavasszal a lótenyésztő egyesületek sorra tartják közgyűléseiket, hogy értékeljék az előző esztendő jó és kevésbé szerencsés történéseit; és legfőképpen, hogy megbeszéljék az adott év sürgető, megoldásra váró feladatait.

A kaukázusi juhászkutya

A kaukázusi juhászkutya az egyik legősibb fajta, amelyet a tibeti dogtól származtatnak. Szülőhazáján kívül, máshol hosszú időn keresztül alig ismerték. Európában – Németországban – első alkalommal az 1930-as években mutatták be egy kiállításon.

Google