MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-05
2007-11
2007
2007-05

MezőHír :: 2007-05

Kedves Olvasó!

Lapunk nyomdába adása után már kezdődik is Hódmezővásárhelyen a XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás, amelynek mostani eseményeit a szokásosnál is nagyobb érdeklődéssel várjuk.

Itt az idő

Milyen lesz a világ, az ország, az agrárgazdaság, a mezőgazdaság, az állattenyésztés, növénytermesztés, s ezen belül mondjuk a búzatermesztők vagy épp a porba vető kukoricások idei éve?

Aszályos évek - elhúzódó kelés - terméscsökkenés...

Az előző év belvizes helyzete a mezőgazdasági termelők közül sokak számára problémássá tette a tavaszi talajmunkákat. Jelenleg ennek pont a fordítottja okoz súlyos helyzetet: a kevés csapadék miatti nehéz magágykészítéssel és az ezt követő elhúzódó keléssel kell szembenézniük.

A napraforgó, mint biodízel-alapanyag

Az energetikai ipar jól érzékelhető, alapvető útkeresésben van a megújuló energiaforrások tekintetében, hiszen egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a hagyományos alapanyagforrások végesek. Magyarország - adottságainál fogva - kétségtelenül jó "lelőhelynek" számít, amit az is igazol, hogy a külföldi energetikai cégek a minisztériumokban, az önkormányzatoknál és a termelői szférában is egyaránt szinte egymásnak adják a kilincset.

A 2007-es év terméskilátásai Kelet-Európában

A korábban nem látott meleg, száraz telet Kelet-Európa legnagyobb részén meleg, száraz tavasz követi napjainkig. A talajok víztelítettségét mutató térképen jól látszik, hogy a legmagasabban fekvő hegyi terültektől eltekintve alacsony, Kelet-Európában nagyon alacsony a talajok tároltnedvesség-tartalma.

Döntés-előkészítés az őszi vetőmagvásárlás előtt...

Hagyományosan május utolsó dekájában minden évben országszerte elkezdődnek a szántóföldi kalászosgabona-bemutatók, programok, tanácskozások. Ezeken a fórumokon az érdeklődők, termelők, gazdálkodók számos hasznos és nélkülözhetetlen információt gyűjthetnek össze a kalászos gabonákkal kapcsolatos aktuális kérdéskörök és jövőbeli trendek tekintetében, úgy az előadótermekben, mint a gyakorlatban, a szántóföldön.

A gombabetegségek tél nélkül, avagy a "tonnament...

Valószínű, hogy ilyen évjáratról csak a hosszú évek tapasztalataival felvértezett növényvédős kollégáknak vannak emlékeik. Félő, hogy rosszak. Az enyhe tél következtében, a lisztharmat folyamatos sanyargatása mellett, már a tél végén megtalálhatók voltak az első vörösrozsdatünetek, és tömegével jelentkeztek a levélfoltosságot és levélszáradást okozó szeptóriás betegségek piknidiumai.

Fuzárium, rozsda - nem nyerhet az Artea-val szem...

Az őszi búzán egy időben általában több betegség károsít, de évjárattól függően más és más kórokozó válik meghatározóvá. Két jelentős betegséget azonban érdemes kiemelten kezelni!

Gabonaszárító telepek építéssel nem járó létesít...

A napokban vált hozzáférhetővé az interneten az FVM-rendelettervezete a mezőgazdasági gépberuházások támogatásáról. A tervezet szerint az "építéssel nem járó" beruházások nyerhetnek majd támogatást.

A kalászfuzáriózis okozta kár

A kalászfuzáriózisról köztudott, hogy elsősorban a szemtermés minőségét rontja. Ez persze nem teljesen igaz, hiszen súlyos szemfertőzés esetén a termésveszteség is jelentős lehet, ilyen azonban a gyakorlatban csak nagyon ritkán fordul elő. A minőségromlás előidézői az emberre és állatra is veszélyes gombatoxinok, amelyek közül a deoxinivalenol (DON) a legismertebb és leggyakoribb.

Ne csak várjuk az esőt

A kontinentális éghajlati zónában - ahova hazánk is tartozik - mindig számítani lehet szélsőséges időjárási anomáliákra, ugyanakkor napjainkban már a klímaváltozás apróbb-nagyobb jelei is felfedezhetők.

Nyílt Napok az Agro-Békés Kft.-nél

Az idei lesz az első év, amikor május 18-19-én Nyílt Napokat tartunk Békéscsabán, az Agro-Békés Kft. telephelyén, ahol cégünk termékkínálatával - CASE IH és Kverneland - ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Visszaszorulóban a biotermelés

Magyarországon az utóbbi két évben megszaporodtak a biotermeléssel foglalkozó gazdálkodók panaszai. Úgy tűnik, mintha maga a biotermelési kedv is vesztett volna a korábbi lendületéből.

Költözik a Verbis!

2007. április közepétől új központi telephelyén várja partnereit az elsősorban széleskörű alkatrészválasztékáról (építőipari, ipari és mezőgazdasági erőgépekhez), valamint az építő- és mélyépítőipar legkülönlegesebb igényeit is kielégítő gépkínálatáról ismert családi vállalkozás.

Alma-újdonságok: varasodás ellen és a gyomirtásb...

(Megjelent a Dow AgroSciences és társszerzői által készített Alma technológiai kézikönyvben, amely megrendelhető a (06 1/202-4191-es telefonszámon.)

Szőlész-borász találkozó a Syngenta szervezésébe...

Hatéves múltra tekinthet vissza az a borverseny, amelynek életre hívását, rendszeres megrendezését, hagyományait a Syngenta a szőlő termesztéstechnológiájában, védelmében fontos szerepet betöltő terméke, a Quadris köré szervezte. Idén is színvonalas előadások és jó minőségű borok öregbítették a rendezvény hírnevét.

Fókuszban a géptámogatás

A tavasz folyamán - a többi mezőgazdasági gépforgalmazó céghez hasonlóan - a KASZ-COOP Derecske Zrt. is rendezvények, gyakorlati bemutatók során ismerteti meg a gazdálkodókkal kínálatát, illetve a gépvásárlás lehetőségeit. Az idei programok közül az immár 12. alkalommal sorra kerülő, jelentős hagyományokkal bíró Derecskei Gépesítési Napok, valamint a ZETOR szántóföldi gyakorlati gépbemutató bizonyult a cég két legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényének.

A szőlőben virágzáskor fellépő betegségek

A virágzás és az azt követő hónap a legkritikusabb időszak a szőlő növényvédelmében, ez a növényfaj ugyanis ilyenkor a legérzékenyebb a betegségekre.

Bemutatták a Szőlő technológiai kézikönyv című k...

Március végén Budaörsön rendezte a Dow AgroSciences Hungary Kft. "Szőlő technológiai kézikönyv" című kötetének szakmai tanácskozással egybekötött bemutatóját. A neves szakemberek és cégek közreműködésével készült kézikönyvet elsőként Takáts Dénes, a Dow AgroSciences Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ajánlotta a szőlőtermesztéssel a gyakorlatban foglalkozó szakemberek, gazdálkodók figyelmébe.

Valbon a specialista

Az Arysta szőlő-növényvédelmi ajánlata az idei évben egy új peronoszpóra elleni készítménnyel gazdagodott, amelynek hatásmechanizmusa eltér az eddig alkalmazott hatóanyagokétól.

A paradicsom termesztése

A paradicsomot az egész világon termesztik. Közkedveltségét és jelentőségét jól mutatja az a tény, hogy élelmezési és gazdasági tekintetben a zöldségnövények között mára az első helyet szerezte meg.

Erdőgazdálkodás a magánerdőkben

Az 1989/90-es rendszerváltás a magyar erdészet életében is - elsősorban a tulajdonviszonyokban - jelentős változásokat eredményezett. Az egykor egyéni és közösségi magántulajdonban lévő, a téeszesítés időszakában termelőszövetkezeti tulajdonba került erdőket ismét magántulajdonba adták. Ezen felül jelentős, mintegy 200.000 ha állami erdőt is privatizáltak a kárpótlások során.

Bátorság és kockázatvállalás

Baranyában, ahol a Geresdi-dombság dél-keleti lankái a Duna völgye irányába enyhén simulnak bele a tájba, található Somberek. A korábban tisztán németajkú, majd 1945-től többnemzetiségű, 1.700 lelkes község határában az ott élők mindig eredményes mezőgazdálkodást folytattak.

Új márka, megbízható technika

A Ziegler cég a Mörtl és Niemeyer cégek kaszálógépeinek tudását ötvözi a saját márkaneve alatt. Miként válik be a hármas kaszakombináció, a hátsó függesztésű PD 855 IC, valamint a frontfüggesztésű PD 305-FZ-IC - mi most ezt 320 hektáron teszteltük.

El GEHL - a segítség

Az 1859-ben alapított Gehl Company kezdetben a mezőgazdaság számára gyártott munkaeszközöket. 1917-ben készítették első traktorjukat, 1940-ben pedig az első bálázójukat.

Főszerepben a Zetor traktorok

A Zetor traktorok forgalmazója, a Ztr-Agro Kft. az év elején országos road-show keretében ismertette meg a felhasználók és érdeklődők mind szélesebb körével a folyamatosan megújuló Zetor traktorcsalád gépeit és legfrissebb újdonságait. Az országjáró körút egyik állomásán, Veszprémben a Megazet Kft. szántóföldi gépbemutató keretében látta vendégül a térség gazdálkodóit, szakembereit és azokat a partnereket, akik a gépforgalmazáshoz kötődő tevékenységükkel kapcsolódnak a két cég munkájához.

Miniszteri vélemények

A megújuló energiaforrások alkalmazásának növekvő szükségességével kapcsolatban általában egybehangzóak a vélemények, ám jelentősek a különbségek annak lehetséges részarányáról.

Lágyszárú növények energetikai hasznosítása

Hazánk bionyersanyag termelési lehetőségeit figyelembe véve kijelenthető, hogy a mezőgazdasági területeken energetikai hasznosítás céljából termelt vagy melléktermékként keletkező mezőgazdasági eredetű - lágyszárú - biomasszák jelentős szerepet tölthetnének be egy decentrális energiaellátó rendszerben.

Klímaváltozás: kész átverés?

A klímaváltozás kérdéséről Láng István akadémikus szerint felelősen kell gondolkodni, még akkor is, ha időről időre felbukkannak ezzel ellentétes vélemények.

Van-e kiút a sertéstartók számára?

A sertéstartók zöme az utóbbi nyolc évből csak két évben tudott nyereséget realizálni, ami nagyjából igazolja is az egyáltalán nemkívánatos négyévenként valószínűsíthető "piaci sertésforgót".

Korai védelem a tüdőgyulladás ellen

A Pfizer Állategészségügy március 27-én, a Vajdahunyadvár néven ismert Magyar Mezőgazdasági Múzeum patinás falai között tartotta - számos állatorvos és telepvezető részvételével - új szarvasmarha vakcinája, a Rispoval IntraNasal termékbemutató rendezvényét.

125 éves jubileumot ünnepelnek

A Magyar Postagalamb Sportszövetség megadta a módját 125 éves fennállása megünneplésének: több száz fő részvételével ünnepi ülés a magyar Parlament épületében; Szili Katalin házelnök gratuláló üzenete; Simon József szakállamtitkár jelenléte és köszöntője; az FCI elnökének felszólalása; értékes kitüntetések és díjak átadása; végezetül pedig ünnepélyes galambröptetés a mostanában sokat emlegetett Kossuth térről.

A fekete terrier

A fekete terrier nemcsak hatalmas termetének és impozáns megjelenésének, hanem értelmi képességének is köszönheti népszerűségét. Öntudatos, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya, amely, ha a szükség úgy kívánja, nem kerüli el az összeütközéseket sem. Határozott területvédő ösztönnel rendelkezik, ezért az idegen számára - a gazda felügyelete nélkül - nem tanácsos a kertben tartózkodó kutyához való közeledés.

Google