MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-07
2007-11
2007
2007-07

MezőHír :: 2007-07

Kedves Olvasó!

Tombol a nyár, s a természet ebben a szezonban már sokadszorra írja át a szokásos menetrendet. Mire ki-ki megbékélt a nagyon enyhe téllel, a rettenetesen kevés csapadékkal, s talán több-kevesebb sikerrel átvészelte a májusi jégveréseket, addigra - a szokásosnál két héttel hamarabb - gyakorlatilag neki is láthatott a repce és a kalászosok betakarításának.

Megnyugvás és szakítópróba

Az FVM honlapján olvasható információk többnyire sok témát felölelnek, s adatokból sincs hiány. Különösen igaz ez, amikor a miniszter egy meghívás kapcsán valamely rendezvényen ad átfogó tájékoztatót. Az információtartalmat az élet írja, csak a mondanivaló súlypontjai változnak a hallgatóság összetétele szerint.

Óvatos kivárás a búzapiacon

Az olajosok többcélú felhasználása körüli beszédtémától hangos a mezőgazdasági sajtó. Nagyobb érdeklődésre tart pillanatnyilag számot a 230.000 ha repce termése, mint az 1,2 millió ha betakarításra váró búzáé.

Kettős jubileum a Väderstadnál

Május végén Seregélyesen várta legfontosabb partnereit a Vaderstad Kft., amely tíz éve kezdte magyarországi működését. A másik jubileumi időpont az anyavállalat 45 éves "születésnapja", hisz a tulajdonos Stark család ekkor alapított céget Svédországban.

Házon belül is versengenek

A Gabonatermesztési Kutató Kht. szeged-kecskési nemesítő telepén június 6-án és 7-én megrendezett, szakmai előadásokkal fűszerezett kalászosgabona- és repce-fajtabemutatón a házigazdák a nemesítési és termesztési kutatásaik legfrissebb eredményeiről, valamint a GK fajták jellemzőiről adtak tájékoztatót.

A repce az érdeklődés középpontjában

Magyarországon az őszi káposztarepce termesztése az energetikai ipar érdeklődésének hatására az elmúlt évtől új lendületet vett. Régen nem tapasztalt módon, viszonylag nagy területen - 230.000 ha - vetettek az olajos növényből a termelők, ami a termeltető és feldolgozó cégek jelentős propagandamunkájának is az eredménye.

Gabonaszárítás 2007 - avagy a csodákra még várni...

Számtalan írás jelent meg az utóbbi időben a szárításról - az alábbiakban ezért most a saját tapasztalataimat is szeretném megosztani a jelenlegi és jövőbeli szárítótulajdonosokkal.

Élelmiszer-termelés vagy energia-előállítás?

Az elmúlt harminc év alatt megszokhattuk, hogy az élet és azon belül az élelmiszerek folyton csak drágábbak lettek. Mégis úgy hírlik, hogy az eddigi legnagyobb mértékű élelmiszerdrágulás előtt állunk, hiszen a hús, a baromfi, a tej és a tojás ára átlagon felül emelkedik.

Alkalmazkodó tárcsázási technológia

Az elmúlt időszak időjárási eseményeit röviden összefoglalva annyi mindenképpen elmondható, hogy az egyáltalán nem kedvezett a hazai tradicionális növénytermesztésnek.

Tengernyi tengeriprobléma

Magyarországon a kukorica a termőterület nagyságát tekintve még mindig vezető szerepet játszik a hazai szántóföldi növénytermesztésben. Emellett hazánknak Franciaország mellett - vetélytársként - jelentős szerepe van az Európai Unió kukoricaszükségletének biztosításában.

Agrár-sajtóklub Szófiában

A BASF által létrehozott közép-európai mezőgazdasági újságírókat tömörítő klub szakemberei június elején Szófiában találkoztak, ahol a cég aktuális eredményeinek megismerése mellett elsősorban a biotechnológia aktuális kérdéseiről kaptak sokrétű tájékoztatást.

Syngenta szer-show Enyingen

A hagyományoknak megfelelően idén is az Enyingi Agrár Rt. adott helyet a Syngenta Seeds Kft. Szer-show rendezvényének, amelyet a viharos időjárás ellenére is nagyon sokan felkerestek.

Nyílt napok Békéscsabán

A közelmúltban a telephelyén látta vendégül az érdeklődőket a békéscsabai székhelyű Agro-Békés Kft. A cég neve lapunk olvasói számára is ismerősen cseng - az Agro-Békés elsősorban a CASEés a Kverneland-termékek forgalmazójaként vált ismertté.

ACCORD MSC

Nagy területteljesítmény, nagy munkasebesség, magágykészítés-vetés-visszatömörítés - egyetlen menetben; állandó vetésmélység, egyenletes állomány? Mindez egyetlen gépben? A gép neve: ACCORD MSC!

Megnövelt erő, kibővített választék

Az Odisys Bt. 2007 tavaszán az eredeti profil megtartása mellett tovább bővítette a cég által forgalmazott márkák körét. Hamarosan következik a tarlóhántás, a lazítás és a szántás ideje. Mára már számtalan referenciagép bizonyítja termékeink sikerét. A gépek teljesítménynöveléséről néhány gondolatot szeretnénk megosztani Önökkel.

Növényvédelmi bemutató Kiskunlacházán

Június közepén a Kunfarm Kft. telephelyén várta az érdeklődő termelőket és kereskedőket több növényvédőszer-gyártó cég, hogy a főbb szántóföldi kultúrákban megvizsgálják a beállított kísérletek eredményeit. Cikkünkben a Dow Agrosciences termékeihez kapcsolódó információkat tekintjük át.

A cékla és az étkezési répák termesztése

A cékla (Beta vulgaris L. var. conditiva) a Földközi-tenger környékén alakult ki, ahol az őse (Beta maritima) ma is vadon él. Valószínű, hogy a régebbi időkben mint mutáció állott elő, a répatest és hajtásrendszer feltűnően antociános elszíneződésével.

A vegyes gazdálkodás tisztes eredménye

A felső-szigetközi kistelepülés, a 676 lakost számláló Püski nevében is őrzi, hogy a győri püspök birtoka volt. Középkori templomát a törökök elpusztították, a XVIII. században épült templomát 1797-ben egy tűzvész tette tönkre, majd a XIX. században állították helyre. Ma az előtte álló szobor őrzi csak a tűzvész emlékét. A falu nyugalmas, kiegyensúlyozott életét az 1989-ben hozott döntést követő Duna-elterelés változtatta meg gyökeresen, amelyet az itt élők ma sem értenek.

Massey Ferguson - haladóknak

A 6400-as sorozat topmodelljének, az MF 6499-nek a maximális teljesítménye 230 LE (ISO szerint), önsúlya pedig 8,2 t. Legutóbb ezt a hatfokozatú terheléskapcsolóval felszerelt, kompakt nagytraktort teszteltük.

Manitou Olimpia Hódmezővásárhelyen

Június első két napján Hódmezővásárhelyen rendezték meg az V. MANITOU Kezelői Olimpiát. 50 cég 93 fővel jelentkezett az idei megmérettetésre, ahol a gépkezelők hat pályán, különböző játékos feladatok (pl. szlalompálya, kosárra dobás, hordóvivés, stb.) teljesítésével mérték össze felkészültségüket.

LEMKEN Sajtónapok Németországban

Június közepén Kettenkampban várta - immár nyolcadik alkalommal - a Lemken gyár találkozóra azokat a szakújságírókat, akik több mint 20 országból látogattak el a rendezvényre.

Mit ad a biodízel a gazdáknak?

A mezőgazdasági termékek értékesítésében a közeljövőben egyre nagyobb szerepet kap az energetikai piac, amely gyakorlatilag korlátlan keresletet jelent, és a hagyományos szántóföldi kultúrákkal is igen sokféle módon kiaknázható.

Kutatás - fejlesztés - felsőfokú oktatás a megúj...

Az utóbbi időben a megújuló energiaforrások kutatása és alkalmazása úgy a tudományos, mint a gyakorlati élet érdeklődésének homlokterébe került. Mosonmagyaróváron regionális, határokon átívelő kapcsolatok keretében végzik a kutatást-fejlesztést és az oktatást.

Tejtermelés vagy húsmarhatartás?

Minden mezőgazdasági ágazat, így az állattenyésztés, és -tartás is csak akkor lehet sikeres, ha a tenyésztési munkától a tartási körülményeken, a takarmányozáson keresztül a termékpálya végéig - vagyis a piaccal bezárólag - minden részterület megfelelően működik, és garantáltan nyereségorientált tevékenységet lehet folytatni.

Új szerepben a DRAXXIN: a megelőzésben is kiváló...

A Pfizer Animal Health 2007. június 7-én Amszterdamban megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatóján egy fontos bejelentés hangzott el a sertések légzőszervi megbetegedéseinek (SRD) megelőzése terén elért legújabb eredményekről, amely alapjaiban változtathatja meg az állatorvosok véleményét az eddig orálisan alkalmazott kezelések hatékonyságát illetően.

Otthon maradt kupák

A tavaszi hónapok a lótenyésztő tanulóknak számos izgalmat tartogattak. Az idei évben Bábolna adott helyet a Lótenyésztő Szakma Kiváló Tanulója országos versenynek, míg Győrött 10. alkalommal rendezték meg a Vadvirág Kupát.

A moszkvai őrkutya

Az őrző-védő kutyák csoportjába tartozik. Külső megjelenése alapján meglehetősen hasonlít a szentbernáthegyire. Nagytestű, félelmetes erejű, masszív felépítésű eb. A gazdája iránti megingathatatlan hűsége és ragaszkodása legendás. Lakásban és kertes házban egyaránt gond nélkül tartható.

Google