MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-08
2007-11
2007
2007-08

MezőHír :: 2007-08

Kedves Olvasó!

Tombol a nyár, s a természet ebben a szezonban már sokadszorra írja át a szokásos menetrendet. Mire ki-ki megbékélt a nagyon enyhe téllel, a rettenetesen kevés csapadékkal, s talán több-kevesebb sikerrel átvészelte a májusi jégveréseket, addigra - a szokásosnál két héttel hamarabb - gyakorlatilag neki is láthatott a repce és a kalászosok betakarításának.

Kánikulai jéghideg valóság

Az ember nem akar hinni a szemének. A szép remények egyszerűen elillannak. Az úton járó csak azt látja, hogy az üde zöld kukoricás helyét egy-két röpke hét után kókadt szürkés, majd lesárgult, zörgő levelű biomassza foglalja el.

Versenyben vagyunk...

Immár 23. alkalommal nyitja meg kapuit a 2007. szeptember 12. és 15. között sorra kerülő Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállítás. A nagy hagyományokkal bíró rendezvény évről évre egyre nagyobb jelentőséget nyert, ami a kiállítók és a látogatók számának növekedésében is megmutatkozott.

Búzapiac - a felvásárlók vannak kényszerhelyzetb...

Az időjárás jóvoltából kissé előrehozott búzaaratás zavartalanul lezajlott az országban, és a mezőgazdasági munka dandárját jelentő esemény még csendesebb volt, mint eddig bármikor.

Országos kalászos szakmai nap Martonvásáron

A Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete és az Elitmag Kft. közös rendezésében az idei évben is nagyon sokakat vonzott az immár hagyományosan megrendezett kalászos szakmai nap és fajtabemutató.

"A tartós kapcsolat alapja a pontos elszámolás"

A szólás közismert és igaz, s különösen jó lenne érvényt szerezni gondolatiságának egy olyan piacon, ahol az egyes gabona évjáratok értékét (a termelő hasznát) sok esetben olyan minta/minták minőségi paraméterei alapján határozzák meg, amelyek mintavételezése esetleg nem kellően objektíven vagy nem éppen szabványos módon történt. (Mondják, mindenki csal egy kicsit magának, s ez kölcsönösen bizalmatlansághoz vezet!)

Jubileumi gazdanap Gödöllőn

Mintegy 600-700, a mezőgazdaság iránt elkötelezett érdeklődő vett részt a X. Jubileumi Gazdanapon, amelyet június 13-án rendezett meg a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Növénytermesztési Intézete, az egyre otthonosabbá váló és új gépeket a termelésbe állító szárítópusztai tanüzemben.

Az olajosok piaca stabilabb, mint a gabonáké

A divat-, illetve energianövénnyé előrukkolt őszi káposztarepce betakarítását óriási várakozás előzte meg. A tenyészidőszak legvégéig igazán kiváló erőállapotban lévő, és átlagosnál nagyobb terméseredményekkel kecsegtető állományok fel is jogosították erre a termelőket.

Biztos siker a KWS-szel!

A Zalagrár Kft. 1992-ben alakult Pókaszepetken, ahol napjainkban közel 2000 hektáron gazdálkodik. Bár a telephely mintaszerűen rendben tartott, és nagy tisztaság uralkodik az egész üzem területén, jellemző erre a vidékre, hogy a területek nem túl kedvező adottságúak, a talajok minősége gyenge, és az utóbbi években a csapadékhiány is egyre több gondot okoz.

Repce- és kalászos bemutató az IKR Zrt. rendezés...

Június 14-én, az előrehozott aratás közvetlen kezdete előtt, egy igazán forró nyári napon Palotáson gyűltek össze a Nógrád és Heves megyei gazdák szakmai találkozóra.

Kulcsot adunk a sikerhez!

A Magyar Kwizda tavalyi repce technológiai ajánlata sikert aratott. Nem az eladott mennyiségre gondolunk, hanem arra, hogy ajánlatunk és ígéretünk a gyakorlatban kiválóan megállta a helyét.

Tegyük láthatóvá a vetést!

Mi lehetne fontosabb augusztus elején, mint a kalászosok betakarítása utáni szusszanásnyi szünetben alaposan felkészülni az egyre inkább stratégiai fontosságú növényünk, a repce vetésére?

Hazai és külföldi szántóversenyek

Július 24-én, a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszékének könyvtártermében tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Szántóverseny Szövetség.

Ha augusztus, akkor zöldtrágyavetés!

Az őszi kalászosok és a repce is meglehetősen korán megérett az idei évben, ami a kora tavaszi csapadékszegény időszakkal hozható összefüggésbe. Az aratás két héttel korábban kezdődött országszerte, ami hosszabb és körültekintőbb nyári tarlóápolást von maga után.

BASF-bemutató két helyszínen

A Szántóföld Napja fontos és már hagyományos eseménynek számít a BASF rendezvényei sorában. Idén is két helyszínen, Szarvason és Szekszárdon került sor a cég szakemberei és a termelők közötti találkozásra, a BASF legújabb eredményeinek bemutatására.

A VOGEL-NOOT vetőgépgyár vásárlásával bővíti kap...

A VOGEL-NOOT Soil Solutions a szlovákiai Agrofinal gyár átvételével a vetőgépgyártás szegmensében is tovább bővíti jelenlétét. A piacvezető ekegyártó a gabonavetőgépek eladásában is évek óta egyre nagyobb sikerrel szerepel, és ez a bővülés új lendületet kap a saját kézbe vett gyártással.

"Bayer Légyott" szántóföldi növényvédelmi bemuta...

A Bayer CropScience szervezésében létrehozott "Bayer Légyott" - a rendezvénysorozat negyedik évében - június 13-án a Tolna megyei Dombóvár mellett, az Agrár-Béta Kft. területén, majd június 20-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkeresztesen, az Aranykalász 1955 Mg. Kft. területén folytatódott.

Genezis műtrágyacsalád - a növény és a gazda opt...

A növények életfolyamataiban kiemelkedő szerepet játszik a nitrogén, ami makroelemként a fehérjék, enzimek fontos alkotóeleme. Szinte valamennyi kultúránál szoros összefüggés van a kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége, a terméshozam és a minőség között.

Väderstad-bemutatók tíz helyszínen

Éppen egy évtizeddel ezelőtt láthatták először gyakorlati bemutatón a magyar termelők a svéd Väderstad gyár gépeit. Azóta rendszeresen, minden esztendőben sor került erre az eseményre, így a mostani jubileumi alkalom két hetes, tíz helyszínen - a Massey Ferguson traktorokat Magyarországon forgalmazó Austro Diesel GmbH.-val közösen - megrendezett országjáró körútja különösen méltó alkalomnak bizonyult a svéd technológia legújabb fejlesztéseinek a megismertetésére.

Repcetermesztés - GÜTTLER-technológiával

A repce vetésterülete évről évre ingadozik, és a terület nagyságát általában az előző évek hozamai és felvásárlási árai is nagymértékben befolyásolják.

Paprikatermesztés homokon

A paprika (Capsicum annuum L.) géncentruma a dél-mexikói övezet. A mai napig ebben a térségben lelhető fel a legnagyobb változatosságban. Őshazájából 1494-ben került Európába, Magyarországon ebben az időben török bors, spanyol bors vagy kerti bors néven említették, ezen kívül még a pheferóni elnevezése is előfordult.

A körtelevélbolhák kártétele és az ellenük való ...

Az elmúlt évtizedekben a körtelevélbolhák megfelelő védekezés nélkül teljesen ellehetetlenítik a termesztést. A növényvédő szerek egy része nem hat megfelelően rájuk, a természetes ellenségeiket viszont elpusztítják. Ez is oka az igen gyors, tömeges felszaporodásnak. három faj közül a jelentősebb.

A szőlő szüret előtti növényvédelme

A szőlő növényvédelmi munkái sorában a nyár közepétől az elsődleges cél már a fürtök védelme, mégpedig a jó minőségű és megfelelő mennyiségű termés elérése érdekében.

A jól elkészített sziklakert a kert látványos, h...

A sziklakerti növényekkel való foglalatosság sok szempontból a kertészkedés legérdekesebb és legszebb ága. Sokféle sziklakertet építhetünk, de a kertépítészet alapvetően két fő változatot különböztet meg. A tájképi sziklakertet a természetben is előforduló formák alapján kell megterveznünk, míg mértani sziklakert esetében a geometrikus formarendszer sajátosságait kell alkalmaznunk.

A juhásznak jobban is mehetne dolga

Bárdudvarnok Kaposvártól alig tíz kilométerre délnyugati irányban, a belső-somogyi dombok egyik legszebb részén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, illetve annak határán terül el.

A Kuhn Optidisc fűkaszája

A Kuhn cég legújabban 435 cm munkaszélességgel épít függesztett tárcsás fűkaszát. A dlz-magazin legutóbb ezt a GMD 4010 típusú, 395 cm-es munkaszélességű, új Optidisc kaszagerendellyel felszerelt fűkaszát tesztelte.

Massey Ferguson seregszemle

"Austro Diesel Power-Days" - június végén Schwechatban ezen a rendezvényen látta vendégül partnereit az Austro Diesel GmbH, az AGCO-csoportba tartozó Massey Ferguson mezőgazdasági gépek, illetve alkatrészeik ausztriai, illetve közép- és kelet-európai generálimportőre.

A Fliegl ajánlata szervestrágya kijuttatáshoz!

A fokozódó környezetkímélés megkívánja, egyrészt a növénytermesztés szemszögéből, valamint gazdasági vonatkozásban, másrészről a szórástechnika oldaláról, hogy egyenletes és talajkímélő kijuttatást tegyünk lehetővé a mezőgazdasági hasznosítású területeken, különböző szórható anyagoknál.

Rendelet az energetikai ültetvényekről

Egy korábbi kormányrendelet kimondta, hogy fás szárú energetikai ültetvények (energiaerdők) csak engedéllyel telepíthetőek. Azt azonban ezidáig senki nem tudta pontosan, hogy milyen is egy energiaerdő

Növekvő szélerő

A szélenergia-felhasználás előretörését várja az új villamosenergia-törvénytől a Magyar Szélenergia Társaság. A szakmai szervezet üdvözli, hogy külön mérlegkör jönne létre a zöldáram fogadására, de egyúttal javasolja, hogy a gázüzemű kiserőműveket is ebbe kapcsolják be.

Szélerőgépek munkában

A szélenergia egyik jelentős alkalmazási területe a mezőgazdasági célokra hasznosítható, mechanikus úton működtetett, a magyarországi szélviszonyokhoz kialakított, alacsony szélsebességnél induló vízszivattyúzó szélerőgép.

Merre tart a magyar juhászat?

A juh "környezetbarát állat", amely egyben a tájhasználat legszakszerűbb követelményeinek is eleget tesz. A juhászat kiváltképpen azokon a gyenge termőhelyi adottságú területeken terjedt el az országban, ahol legnagyobb a munkanélküliség, hiszen munkaalkalmat teremt, segíti a lakosság megtartását és tájvédelmi szempontból is nagyon fontos.

A rhodesiai ridgeback

A rhodesiai ridgeback az egyetlen kutyafajta a világon, amelynek jellegzetes szőrforgó/barázda (ridge) található a hátán (back); - innen az elnevezése. A szőrbarázda a testszőrzettel ellentétes irányba, a faroktól a fej felé nő, s a formája olyan, mint egy tőré. Markolata a mar tájékán kezdődik, tövében két szőrforgó van, majd a pengéje a csípő felé keskenyedik.

Ismét lendületben a Bábolna Takarmány!

Nem is olyan régen a hazai takarmánypiacnak korábban majdnem az egyharmadát kiszolgáló, ám az utóbbi időben megtorpanó Bábolna Takarmány korábbi gyártóbázisain végzett tevékenysége - úgy hírlik - új lendületet kapott; a nagyhírű üzemekben folytatódik a termelés.

Google