MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-09
2007-11
2007
2007-09

MezőHír :: 2007-09

Kedves Olvasó!

Tombol a nyár, s a természet ebben a szezonban már sokadszorra írja át a szokásos menetrendet. Mire ki-ki megbékélt a nagyon enyhe téllel, a rettenetesen kevés csapadékkal, s talán több-kevesebb sikerrel átvészelte a májusi jégveréseket, addigra - a szokásosnál két héttel hamarabb - gyakorlatilag neki is láthatott a repce és a kalászosok betakarításának.

Ünnep utáni másnaposság

Az élménygazdag ünneplés és az "ilyen mostanában nem fordult elő" csalódottságok havaként jegyezhetjük az idei augusztust. Égzengés és tűzijáték együttese adta a kéretlen és nagy durranásra játszó káprázatot, kiszáradt növények elkeserítő látványa a gondolkodóba ejtő, borús hátteret.

A büki Challenger

Johannes Frankenstein, a Vita Kft. tulajdonosa 1998 óta gazdálkodik Bük és Simaság térségében, összesen 1300 hektáron.

Az aszály sajátos helyzetet teremtett

Az aszály olyan időszakot jelent, amelyben a sok éves átlagnál kevesebb csapadék hullik, vagy ha a csapadékmennyiség egészében véve eléri is az átlagosat, hosszabb időre kiterjedő szárazság áll be.

Miért lehet drága az EU gabonaellátása az elköve...

Soha nem látott magas árakon zajlik a főbb gabonanövények kereskedelme az Európai Unióban. Pillanatnyi fellángolásról vagy hosszú távú trendről van szó?

Ha (a)céllal építkezik

FONTOS: Mielőtt bármiféle acél építőanyag vásárlásába kezd (trapézlemez, cserepeslemez, szendvicspanel, szelemen, stb.), feltétlenül olvassa el ezeket az információkat!

Fotoválogató - ami forradalmasítja a vetőmagtisz...

A Lajtamag Kft. korszerű gépekre alapozott vetőmag-tisztítási tevékenységének további finomítását segíti az üzembe állított új fotoválogató berendezés.

HEID CC-50 precíziós csávázó gép

Amely lehetővé teszi a mind nagyobb kihívást jelentő hatékony vetőmagcsávázást

Hektáronként 120-220 kg többlet betakarított kuk...

Egy megbízható gyakorlati kísérlet bebizonyította, hogy az automata törőlécállítás, amely az OLIMAC adapter szabadalmaztatott műszaki megoldása, minimálisra csökkenti a kukoricabetakarítási veszteséget. A mérés eredménye szinte hihetetlen: az Olimac után következő második legkevesebb veszteséggel dolgozó adapter hektáronként 120 kg-mal kevesebb kukoricát takarít be ugyanabban az állományban.

REPCE termesztés-technológiai kézikönyv

A repce termesztéséről készült egy átfogó, mindenre kiterjedő tartalommal rendelkező kézikönyv. A kiadványt elismert szakemberek és a repcében érdekelt vállalatok írták azok számára, akik egy helyen szeretnének hozzájutni a termesztéshez szükséges alapvető információkhoz. Azok számára, akik a témával kapcsolatban tele vannak kérdésekkel.

A 2007-es aszály első tapasztalatai, avagy mi a ...

A 2004-es, 2005-ös és 2006-os év bőséges, néha túlzott csapadékellátása elnyomta a kukoricatermelők aszálytól való félelmét. 2006 őszétől kezdve azonban látni lehetett, hogy az átlaghőmérséklet 2-3 fokkal meghaladta a sokéves átlagot, míg a lehullott csapadék mennyisége a szokásosnak a felét sem érte el. A jelenlegi állapotokat látva felvetődik, hogy miképpen lehet elkerülni a jövőben egy hasonló katasztrofális évet.

Nonprofit jégeső-elhárítási rendszer a Dél-Dunán...

A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés ma az egyetlen olyan nem nyereségérdekeltségű, ún. nonprofit szervezet, amely jégeső-elhárítási tevékenységet folytat Magyarországon.

Akik már láthatóvá tették a vetést

Közeleg az újabb nagy erőpróba, az őszi árpa és búza vetésének ideje. Néhány gazdálkodó véleményét tesszük közzé, akik a gabonavetések során évek óta használják a Digitroll vetésellenőrzőket.

Aszályos körülmények között is optimális magágyk...

Lassan közeledünk az őszi magágykészítéshez és a vetéshez. A továbbra is jellemző csapadékmentes időjárás a szántást, a magágykészítést és az elvetett magok csírázását is megnehezíti.

Nemcsak konzerválják, termelik is az uborkát!

A Dunakiliti Konzervüzem Kft. 1992-ben alakult, s az érdekeltségi körben végbement változásokat követően a céget 2006 augusztusában értékesítették. A vevő a Belgiumban bejegyzett Global Green Company Limited lett, amely az Avantha-csoport tagja, és valójában egy indiai magánszemély, Gautham Thapar tulajdona.

Új alkatrészbolt nyílt Kecskeméten!

A Valkon Kft. ez év májusában kezdte meg tevékenységét, kizárólag Valtra traktorok értékesítésével. Tapasztalataink szerint a Valtra traktorok vásárlói mindig elégedettek voltak gépeikkel.

Burgonyatermesztési bemutató tapasztalatai Mórah...

A Homokhát laza szerkezetű homoktalajain termeszthető Magyarországon a legjobb minőségű burgonya, ráadásul az éghajlatnak és a talajviszonyoknak köszönhetően hazánkban itt állítható elő legkorábban (május végétől) a növény korai szabadföldi változata.

Nagyobb szerephez juthat az áttelelő vöröshagyma...

A szántóföldi zöldségnövények közül kiemelten fontos növényünk a vöröshagyma (Allium cepa L.), amely nem számít idénynövénynek, és a származása sem befolyásolja a vásárlókat.

Gazdász, ökonómus vénával...

A Baranya megyei Szentlőrinc Árpád-kori eredetű település, az Okor folyó mellett alapított templomos, keresztes lovagok rendházáról kapta a nevét. A rend 1312-es feloszlatása után az ispotályosok (johanniták) kezére került, 1332 óta pedig önálló "plébániás hely".

Google