MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-06
2007-11
2007
2007-06

MezőHír :: 2007-06

Kedves Olvasó!

Legutóbbi számunk bevezetőjében a májusi esőt emlegettem - elnézést kérek azoktól, akiknél ez egy kiadós jégveréssel érkezett meg... Otthonunkban a feleségem által frissen kiültetett több mint 20 cserép futómuskátli bánta leginkább a galambtojásnyi jegek sortüzét, de el lehet képzelni, hogy milyen károkat okozott ez a vihar a természetben. Szabolcsban például, amit a fagy kezdett el a gyümölcsösökben, azt a jégverés befejezte - a kárt már most közel 45 milliárdosra taksálják. Aztán a korán jött kánikula is sok kellemetlen meglepetést hozott számunkra, hisz tavaly ilyenkor még sok helyen fűteni kellett, idén meg a klímaberendezéseket forgalmazók aratnak a legkorábban...

Boldogulás, égen-földön

A szántóföldi növénytermesztés idei kilátásait szűkebb és tágabb környezetünk közelmúltbeli, jelenlegi és jövőbeni időjárásának közvetlen, illetve közvetett hatásai is egyaránt befolyásolják. Vagyis bonyolult a képlet, de azért egy kis esélylatolgatás segíthet a tisztánlátásban. (Ezen felül a biztosítással és befizetetlen áfával kapcsolatos témáink további rejtelmekbe engednek bepillantást.)

EMVA-rendelet módosítások

Módosult a támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM-rendelet (Vhr.) és az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 27/2007. (IV. 17.) FVM-rendelet.

EMVA ­ Lombard-finanszírozással is

A Lombard Lízing Csoport több, mint 15 éve a magyarországi finanszírozási piac meghatározó szereplője. Gazdag szakmai tapasztalataik, az innovatív csapatmunka és a stabil német anyabanki háttér révén rendkívül sokszínű finanszírozási termékpalettával, rugalmas, egyedi konstrukciókkal állnak az ügyfelek rendelkezésére.

A téli-tavaszi csapadékhiány következményei

A szokatlanul száraz, meleg tavaszi időjárás miatt a növények számára fontos felső talajréteg porszáraz volt a legutóbbi hónapokban, de a mezőgazdaságilag művelt területek huszadán sem tudnak öntözni. Április végén országszerte szinte pánikhoz közeli hangulat alakult ki a termelők körében, hiszen a csapadékhiány már-már aszályba fordult.

A gazdaságos talajművelés egyik fontos eszköze

Az Agroprodukt Zrt., Pápa, az Észak-Dunántúl mezőgazdaságának meghatározó üzemeként 10 000 hektár feletti nagyságú területen gazdálkodik. Kapcsolt vállalkozásaival együtt 50 000 hízósertést bocsát ki, több mint 24 millió liter tejet értékesít. Több kultúrában is jelentős a vetőmag-előállítása és -feldolgozása, és 4-5 000 tonna gyümölcsöt juttat hazai és külföldi piacokra.

GÜTTLER tárcsázási technológia ­ nedvességmegőrz...

Az elmúlt időszak időjárását tekintve elmondható, hogy az nem kedvez a hazai tradicionális növénytermesztésnek. A kevés csapadék miatt már nemcsak az elhúzódó kelés, hanem a nehézkes talajművelés is problémát okoz.

Miért nem népszerűek a vízgazdálkodási társulato...

Az országban működő 82 vízgazdálkodási társulat 37 ezer km közcélú vízgazdálkodási művet, kisvízfolyást, csatornát és több mint 300 szivattyútelepet üzemeltet. Ezek fenntartására, üzemeltetésére és a kárelhárításra általában két forrás: a mintegy hétszázezer mezőgazdasági termelőtől és a 3150 önkormányzattól befolyó érdekeltségi hozzájárulás, valamint az állami finanszírozás áll rendelkezésre.

Számos újdonság mellett a Valtra traktorgyár 200...

Fennállásának 50-edik évfordulóját ünnepelte 2001-ben a tradicionális finnországi Valtra traktorgyár. Vevőközpontú gyártástechnológia alatt nem csak az egyedileg megválasztható opciós felszereltségek sokaságát, hanem a mezőgazdasági termelés egyedi sajátosságait figyelembe vevő traktorfejlesztést és a termékek utánkövetését is kell értenünk a Suolahti falucska mellett elhelyezkedő gyár esetében.

Virágzó repceüzlet

Gyorsan "ráharaptak" a biodízelüzletre a magyar gazdák - mondják a közgazdászok és elemzők -, pedig azért nem ment ez olyan egyszerűen. Tudni kell, hogy az országban megduplázódott vetésterület óriási propagandamunka eredménye a termeltetők és feldolgozók részéről.

Szálljon be Ön is az olajüzletbe a KWS-sel!

A 2007 és 2010 közötti időszakban a világméretben fokozódó repceolajigények kielégítése érdekében a repcetermelés növelésére van szükség. Egyrészről az élelmezési célú repceolaj-felhasználás további erősödésére kell számítani (különösen Kína és India vonatkozásában), másrészt a biodízelpiac is növekvő igénnyel jelentkezik.

Reglonozással a hatékonyabb betakarításért!

Hamarosan itt a repcék betakarításának az ideje. A kedvezőtlen, csapadékmentes ősz és a rég nem látott száraz április ellenére a terméskilátások és a növény jövedelmezősége is biztatónak tűnik. Ne feledjük azonban, hogy sok múlhat a betakarítás minőségén és annak megfelelő időzítésén! E két fontos kockázati tényező legbiztosabban állományszárítással optimalizálható, ami ma már az intenzív repcetermesztés egyik elengedhetetlen technológiai eleme.

Egy repce is csinálhat nyarat!

Minden technikai, vegyipari, biológiai feltétel, illetve a szakismeretek is európai szinten állnak rendelkezésre Magyarországon a sikeres repcetermesztéshez.

A KIOTI traktorok ­ avagy a minőség diadala

A KIOTI traktorokat gyártó dél-koreai Daedong-csoport 1947-ben alakult, és az évi 28.000 darabos termelésével mára a világ egyik vezető traktorgyártójává vált. A KIOTI márkanevet viselő erőgépek fő felvevő területe évtizedek óta a világ legigényesebb piacával rendelkező Egyesült Államok, ami azt jelenti, hogy a minőség és a használhatóság terén kevés ellenfele akad a KIOTI traktoroknak.

Hogy fusson a szekér...

Folyamatosan mozgásban vannak a dolgok az Agrofil-SZMI Kft. és az UIS Ungarn Kft. háza táján, ahol minden évben lehet valamilyen újdonságot felfedezni. Nem volt ez másként az idei esztendőben; - az év eddig eltelt időszakának eseményeiről és a közeljövő terveiről Lajos Mihály, az Agrofil és dr. Kalocsai Renátó, az UIS Ungarn, illetve Ladányi József, egy harmadik cég, a Natur Agro Hungaria Kft. ügyvezetője közösen számolt be lapunk olvasóinak.

A kukorica, a napraforgó és a támogatás élteti a...

A kevéske téli csapadék és az április végére kialakult mintegy 250 mm körüli hiány már előrevetítette azt a tényt, hogy az idei száraz évben nem lesz könnyű dolguk a növénytermesztőknek.

Kelési nehézségek ­ későbbi következmények

A 2007-es év meleg, száraz tavaszszal és ennek megfelelően korai vetéssel kezdődött. Mivel a vetés műveletét követően 2-3 hétig nem esett az eső, így most korábban nem látott mértékben fordulhat elő lépcsős, illetve hiányos kelés. Nehéz megválaszolni, hogy egy későn, lépcsősen vagy hiányosan kelt kukoricaállomány mekkora termést ad. A Purdue Egyetem (Amerikai Egyesült Államok) alábbiakban bemutatásra kerülő tanulmánya részletesen foglalkozik a kelési problémákkal és ezeknek a termésre gyakorolt hatásával.

HUNGAVIT-növénykondicionáló készítmények alkalma...

Az elmúlt években a szélsőséges időjárási helyzetek kialakulásának valószínűsége egyértelműen növekedett. 2006/2007 telén a meteorológiai mérések kezdete, azaz 1880 óta nem mért átlaghőmérsékletet regisztrálhattunk, amely messze átlag alatti téli csapadékmennyiséggel párosult.

Az OLIMAC kukoricacső-törő adapter legnagyobb el...

Egy megbízható gyakorlati kísérlet bebizonyította, hogy az automata törőlécállítás, amely az OLIMAC adapter szabadalmaztatott műszaki megoldása, minimálisra csökkenti a kukoricabetakarítási veszteséget. A mérés eredménye szinte hihetetlen: az Olimac után következő második legkevesebb veszteséggel dolgozó adapter hektáronként 120 kg-mal kevesebb kukoricát takarít be ugyanabban az állományban.

Ha (a)céllal építkezik

FONTOS: Mielőtt bármiféle acél építőanyag vásárlásába kezd (trapézlemez, cserepeslemez, szendvicspanel, szelemen, stb.), feltétlenül olvassa el ezeket az információkat!

A Mórakert TÉSZ beruházása: Új objektumot avatta...

Május 11-én ünnepélyes külsőségek között, a Mórakert Zöldség- Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet közgyűlésével kezdődött Mórahalmon az a rendezvény, amelyen sor került a szövetkezet Homokhát Térségi Post Harvest (PH) Centrumának átadására. Az eseményen részt vett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki - a jelentős objektumot megszemlélve - elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődése nagy fellendülést adhat a vidéknek.

Bokor- és karós babok

A flórakutatások szerint a bab faj őshazája Mexikó és Guatemala 500-800 m tengerszint feletti meleg tájai és az Andok (Argentína, Peru, Ecuador) vidéke. A legnagyobb formagazdagsága Közép-Amerikában található.

Almakártevők a gyümölcskötődés utáni időszakban

Az almásban a gyümölcsnövekedés időszakában az almamoly - mint a legfőbb kártevő - mellett sok más faj is megtalálható.

Egynyári dísznövények felhasználása

Egynyári virágaink nagy díszítő értékűek - csodálatos színekben pompáznak egész nyáron át, megszépítve ezzel környezetünket.

Három lábon, imbolyogva...

A "magyar tenger" önjelölt fővárosa, Siófok, terjeszkedése folytán már jó ideje bekebelezte a szomszédságában lévő, csodálatos adottságokkal megáldott kisközséget, Balatonkilitit.

Bálázók ­ összehasonlítva

A körbálázók esetében háromféle - hengeres, szalagos és rúdláncos - rendszer közül választhatunk. A svájci, tänikoni Agroscope FAT Kutatóintézet a bálatömörséget, a törmelékveszteséget és az erőigényt elemezte a Claas, John Deere és Krone bálázók esetében.

Régi gondok ­ új megoldás?

Az ember által hulladéknak tekintett szerves anyagból a mikrobák biogázt és a mezőgazdaság számára értékes humuszt állítanak elő.

Az energiafűz termesztésének ökológiai és gazdas...

Az utóbbi években egyre gyakoribb probléma, hogy a mezőgazdasági területeket az ár-, majd a belvíz károsítja. Az ilyen területek jó részén gazdaságosan megvalósítható az energiafűz termesztése.

Sikeres vaddisznó törzstenyészet Ásotthalmon

23 tenyészkan, 76 tenyészkoca - ez a tervezett végleges létszáma Dani Zsolt ásotthalmi őstermelő vaddisznó törzsállományának, amelyik a településtől mintegy három kilométerre, idilli, erdős környezetben, egy tóval, növényekkel változatossá tett egykori hagyományos tanyai gazdaságból átalakult telephelyen található. A telephely jelenleg is folyamatosan épül és bővül - a tulajdonos anyagi lehetőségeinek, illetve az agrárgazdaság mindig változó, ezen belül körvonalazódó, újabb perspektíváinak megfelelően.

Válogatás lézersugárral...

Az 1990-ben alapított Holstein Genetika Kft. az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon látta vendégül a szaksajtó képviselőit, és egy világviszonylatban is jelentős újdonságnak számító technológiát ismertetett a résztvevőkkel az ivarszelektált szaporítóanyagok előállításával kapcsolatban.

Rekord látogatottság Hódmezővásárhelyen

Tizennegyedik alkalommal várta az ország minden részéből érkező látogatókat Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Függetlenül attól, hogy a rendezvény ez évtől már belépődíjas volt, látogatói csúcsott döntött a kiállítás: közel 60.000-en voltak kíváncsiak rá.

Újabb csúcstechnikás trágyatározóját mutatta be ...

A kiforrott műszaki megoldásairól ismert Stallprofi Magyarország Kft. 2007. április 13-án nagy érdeklődés mellett mutatta be újabb, 4 × 10 000 mł-es hígtrágyatározó rendszerét az abádszalóki Meta Kft. telephelyén.

A Fliegl ajánlja hígtrágya kijuttatáshoz

A gazdák elvárják a gyártóktól, hogy számukra a trágya kijuttatásához szükséges masszív eszközöket kínáljanak, hogy a trágyát lehetőség szerint szagtalanul, csekély nitrogén veszteséggel, környezetbarát módon tudják a szántóföldön és a legelőn szétteríteni.

A délorosz juhászkutya

A fajta elsősorban a Krímben terjedt el, ám kis számban az észak-kaukázusi sztyeppéken is előfordul, ahol kaukázusi juhászkutyával keverték.

Google