MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2006-08
2006
2006-08

MezőHír :: 2006-08

Kedves Olvasó!

Szeretettel meghívjuk Önt Debrecenbe!

Kenyerünk java

A júniusban berobbant forró nyár folytatódott, a rekkenő hőségről azonban itt még ezzel együtt is kár lenne tovább értekezni. Manapság ugyanis - legalábbis turisztikai meggondolásokból - Európában augusztusban és szeptember egy részében fontos a megfelelően meleg, igazi nyarat idéző időjárás. A politikában pedig az önkormányzati választás vetíti elő - no nem az árnyékát, hanem - a jól időzített hevületét.

Állami garanciával segít a növekvő jelentőségű ...

Az utóbbi években a KKV-szektor számára a faktoring új lehetőségként jelent meg a likviditási gondok leküzdésére és az üzletmenet folyamatosságának a biztosítására.

Az aratás és kísérőjelenségei

A búza betakarítása ma már közel sem számít akkora országos eseménynek, mint valamikor. Ennek több magyarázata is van. Igen nagy mennyiség van az ország magtáraiban intervenciós készletezés alatt, ami ugyan már nem a miénk, de mégiscsak karnyújtásnyira van.

Kiemelt figyelem az őszi káposztarepcének

Az őszi káposztarepcéről az idei évben számos fórumon hallhattak, láthattak, olvashattak az érdeklődők. Vajon mi az oka annak, hogy eddig nem tapasztalt, megkülönböztetett figyelem övezi ezt a néhány éve még a "másodlagos jelentőségű" kultúrák közé sorolt növényt?

Augusztusban zöldtrágyavetés!

Az őszi kalászosok és a repce is meglehetősen nagy vegetációs késéssel érkezett el az aratásig. Ennek, valamint a csapadékos, hűvösebb tavasznak a hatása remélhetőleg megmutatkozik a búza, de különösen a repce terméseredmények emelkedésében is.

Gazdálkodás erős családi kötelékben

A falut 1353-ban említi először oklevél Pathona néven, de húsz év múlva már a Lovász előtag is szerepel a nevében, ami arra utal, hogy királyi lovászok is lakhattak e területen.

Időszerű munkálatok a szőlőben

Az elmúlt hónapban folytatódott a fülledt, meleg időjárás, amelyet időnként zivatarokkal kísért záporok tettek változékonnyá.

Mesterképzés a megújuló energiaforrásokról

Határokon átnyúló mesterképzést indított a Bécsi Műszaki Egyetem és az ausztriai Energiepark Bruck/Leitha, amelynek magyar partnere a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara.

A balatoni halászat történeti áttekintése

A Balatonon már ősidők óta folytattak halászatot, kezdetben szigonyos, horgos, "tapogatós", majd kishálós módszerekkel.

A bordeaux-i dog

Hatalmas gömbölyű fején minden egyes ránc nyugalmat és magabiztosságot sugároz. Türelmes állat, ám ha indokolt, abban az esetben habozás nélkül támad.

Google