MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2006-10
2006
2006-10

MezőHír :: 2006-10

Kedves Olvasó!

A Bábolnai Gazdanapok szakkiállítás sikeres és mozgalmas napjai után a mezőgazdaságban kifelé csöndesebbnek tűnő időszak következett, amelynek fő eseményeit inkább a földeken zajló betakarítás adja.

Politika és vidéke

A "viharvert" augusztus 20-ánk után egy hónappal a természet szeszélyét megirigylő politika nyomta rá csúfondáros bélyegét az egyébként gyönyörűséges szeptember hónapra. A békétlenség aggasztó előjelei ellenére én mégis egy normális októberben reménykedem.

Vásárfia az Agro + Mashexpóról

Nem titok ugyan, hogy a Lombard-finanszírozással mindenki csak nyerhet, de a szegedi központú cégcsoport egyik ügyfele, Kiss Varga Attila ezt kétszeresen is megtapasztalhatta, hiszen augusztus 30-án vette át azt a robogót, amit a vállalat egyik sorsolásán nyert.

Kedvező piaci változások a gabonaágazatban

Közepes terméssel, kedvező időjárás mellett könnyű, rövid aratással zajlott a kalászosok idei betakarítása. Szerencsés ez a helyzet a szomszédos országok viszonyaihoz képest, ahol számos egyéb nehézséggel kellett számolni.

Merre tovább intervenciós felvásárlás?

Az Európai Unióba belépett Magyarország többek között azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy alaposan próbára tette a gabona intervenció korábbi uniós gyakorlatát.

A szőlő időszerű munkálatai - október

Szeptemberben a kiegyenlítetten meleg periódusokat csak időnként zavarta meg kisebb, szórványos csapadék. A napközben gyakori 24-26°C levegőhőmérséklet és a tiszta, napos időjárás kedvezően hatott mind a fürtök, mind a vesszők érésére.

A kénezés szerepe a borkészítésben

Az utóbbi években a borászat területén felerősödtek azok a tendenciák, amelyek a különféle kémiai anyagok visszaszorítására törekedtek. A borászati technológiában azonban az okszerű, időben és kellő mennyiségben történő kénezés alkalmazásáról nem lehet lemondani.

Dollártanyáról Mezőberénybe vezetett az út

Mezőberény területén, a Körösök völgyének vízjárta helyein, az ármentes területeken és a földhátakon már több ezer évvel ezelőtt megtelepültek az emberek. A magyarság letelepedésével alakult ki a későbbi Berény nevű Árpád-kori falu, amely az 1347-es oklevél keletkezésekor a középkori Békés vármegye aprófalvas rendszerének szerves részét alkotta.

Mindannyiunk felelőssége

Az elmúlt évtizedben mérték az utóbbi száz év öt legmelegebb éves átlaghőmérsékletét. Az idei évben tapasztalt szélsőséges időjárási eseményekért egyes vélemények szerint a globális felmelegedés a felelős.

West Highland White terrier

Ezt a kutyát sokan közkedvelt nevén, westie-ként ismerik. Az első példány 1968-ban Angliából érkezett hazánkba. Főként tüneményes megjelenésével lopta be magát az emberek szívébe, emiatt nem csoda, hogy egy csapásra divatossá vált, s ez a divat mind a mai napig tart.

Google