MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2006-11
2006
2006-11

MezőHír :: 2006-11

Kedves Olvasó!

Újra véget ért egy év, és hogy mennyire gyorsan repül az idő, az egyéb jelekből is észrevehető; időnként magunk is rácsodálkozunk, hogy lapunk januárban már a tizenegyedik évfolyamába lép

Földön járunk

A természet és a politika erőteljes kilengéseit követően a közelmúlt történései (remélhetően nem csak átmenetileg) újra azt sugallják, hogy ismét a kipróbált utat választjuk, és a "földön járva" iparkodunk megoldani a folyamatosan elénk kerülő feladatokat.

Soha rosszabb gazdasági évet a mezőgazdaságnak....

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 2006-os gazdasági év a mezőgazdaság számára, összességében, jól sikerült. A tavaszi belvizeket és az emiatt keletkezett károkat leszámítva szélsőséges időjárási anomáliákkal nem kellett megküzdeni. A meghatározó ipari növények - árpa, búza, kukorica, napraforgó, repce, cukorrépa - biztonságos termést adtak, a betakarításuk sem okozott gondot, minőségromlással pedig nem kellett számolni.

Intervenciós sokk a magyar termelőkre

Az idén mintegy 8,3 millió tonna körül várható a magyar kukoricatermés mennyisége. Az elmúlt két évben a termés értékesítése viszonylag zökkenőmentesen zajlott, részben az intervenciós felvásárlás a hazai piacot is erősen befolyásoló hatásaiból következett.

Kukoricaklub alakult

Székesfehérvár közelében, Kőszárhegyen, egy hangulatos kisközség még hangulatosabb házában látta vendégül lapunkat dr. Szieberth Dénes, a klub egyik alapítója, akivel a kötetlen, baráti találkozó során a klub alakulásáról, céljairól beszélgettünk.

Teremtő következetességgel

Hercegszántó Bács-Kiskun megyei, az ország déli határszélén fekvő, közel 3.000 lelkes település, amelynek jelentőségét leginkább a rajta keresztülhaladó, a határátkelőhöz vezető 51 sz. út adja. Csak ezért nem állt meg az idő itt úgy, mint másutt a délvidéki falvakban, Bajától egészen Szegedig.

Google