MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-09
2005
2005-09

MezőHír :: 2005-09

Szélsőségek eredője

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha nincsen jó idő. Napjainkban ez a szokásos, s örökérvényűnek vélt nyafogás sem időszerű már. Az eddig bombabiztos augusztusi nyaralóidő helyett: eső eső hátán, s napokig tartó lehűlés. A fix pont, hogy így sincs jó idő.

Partnerség a versenyben

Lassan túl az év derekán engedjék meg a Tisztelt Olvasók, hogy mielőtt újabb paragrafusokkal, pályázati felhívásokkal - megjegyzem, jelenleg nincsenek is ilyenek - ostromolnánk Önöket, kis "nyári szüntetet" tartva, ami egyébként a mi szakmánkban nemigen ismert fogalom, végignézzünk az elmúlt időszakon.

Kesergés helyett a gabona többcélú hasznosításán...

Az idei aratás sok bosszúságot okozott a termelőknek, hiszen ők egy jó közepes termés nyugodt betakarítására számítottak.

Lehet egy tonnával több? (egy jó ötlet korai vet...

Kereken egy tonnával csak nagyon ritkán, de a képsorozatokon látható két szomszédos búza tábla éppen ekkora különbséget produkált az idén: 5,3 (bal) és 6,3 (szó szerint jobb) t/ha termésátlagokkal.

Terménykereskedelem kicsiben, másképpen...

A terménykereskedelem Magyarországon az utóbbi tíz évben erősen koncentrálódott, és ez a folyamat több okra vezethető vissza.

Valami új, valami biztos - a repcében

Az elmúlt két évben sok mindenre fény derült a repce termesztésével kapcsolatban. Világossá vált, hogy több tényező nagy mértékben befolyásolja a termésmennyiséget. Ha ezek közül néhányat számba veszünk, talán könnyebb lesz az elkövetkező szezon(ok)ban a növény termesztésével kapcsolatos helyes döntéseket meghozni.

A nemesítésé a jövő

A Saaten-Union - hét családi tulajdonú német nemesítőház - közös szervezetének megalapítását 1965-ben az alább felsorolt célok vezérelték, amelyek jelentősége az azóta eltelt időben sem csökkent:

Laboratórium segíti a tápanyag-gazdálkodást

A talajmintavétellel, talajtani szakvéleményezéssel és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással foglalkozó Agrofil Szaktanácsadó Mérnöki Iroda (SZMI) mára országos ismertségre tett szert, amit jól tükröz a hozzájuk érkező megrendelések nagy száma, partnereik területi elhelyezkedése.

Hogyan hasznosíthatjuk okosan a szennyvíziszapot...

Magyarországon a mezőgazdasági termeléshez felhasznált N:P:K hatóanyag mennyisége katasztrofálisan alacsony.

Gyümölcsérés és a szüret időpontjának megállapít...

Az érés a gyümölcsfejlődés befejező szakasza. Ebben az időszakban alakulnak ki a gyümölcs külső és belső tulajdonságai.

Beszámoló a "Bioregulátorok a gyümölcstermesztés...

A Nemzetközi Tudományos Kertészeti Társaság (ISHS) koordinálásában immáron tizedik alkalommal rendezték meg a "Bioregulátorok a gyümölcstermesztésben" világkongresszust.

Optimista, alkalmazkodó szemlélettel és fejleszt...

A Nyírvasvárról származó Nyíri Mihály első diplomáját 1977-ben Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola állattenyésztési karán szerezte, majd 1988-ban, Debrecenben az agráregyetemet is abszolválta.

A Challenger Csehországban tartotta bemutatóját

A Challenger története egészen a Caterpillar legendás gumihevederes-technológiájáig nyúlik vissza.

Szakosodás és szemléletváltás kell a húsiparban

Magyarország köztudottan gabonaövezetben fekvő ország.

"Az állattartás gazdasági eredményességét kell t...

Beszélgetés Dr. Molnár Tamással, az Országos Állategészségügyi Intézet osztályvezetőjével

Szakkiállítás és vásár Ausztriában

Az osztrák-bajor térségben (az ausztriai Riedben) kétévente rendezik meg a mezőgazdaság egyik legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi szakkiállítását és vásárát.

A basset hound

Hosszú fülű, bánatos kinézetű, rendkívüli szaglású és jellegzetes viselkedésű kutya. Nincs még egy fajta, amely ilyen "nagyeszű" és "előregondolkodó" lenne.

Google