MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-03
2005
2005-03

MezőHír :: 2005-03

Elakadt a tű

Február második fele a gazdatüntetések jegyében telt. "Az országos demonstrációban résztvevők a magyar mezőgazdaság akut problémáira kívánták látványos módon felhívni a figyelmet, s egyben azonnal kormányintézkedéseket követeltek a válság megoldására."

Pályázzunk AVOP-támogatásra tervünk megvalósítás...

Visszaidézve emlékeinket, régen volt olyan csapadékos gabonatermelési szezonunk, mint 2004-ben.

Emocionális és gazdasági deficittel indul az év

Az elmúlt év örvendetesen magas terméseredményei visszaadták a gazdálkodók növénytermesztésbe vetett hitét. Elhitték végre a pesszimisták is, hogy a sokat emlegetett versenyhelyzetben a magyar föld, a magyar tudás és szorgalom állja a próbát.

Látogatás a zöld szigeten

Írországot nem hiába hívják "Zöld Sziget"-nek. Vendéglátóm, Tom Bermingham agrármérnök szerint már nem igazán olyan zöld, mint egykoron.

Pályázati lehetőségek - kiszámíthatatlan esélyek

Az uniós csatlakozásunk óta eltelt időszakban megpróbáltuk a teljesség igényével, közérthető módon és egyre szélesebb körben tájékoztatni a mezőgazdaságból élőket azokról a pályázati és támogatási lehetőségekről, amelyek segíthetik a gazdálkodókat, hogy fejlesztési elképzeléseiket minél optimálisabban tudják megvalósítani.

Támogatások, pályázatok, pályázás - a szakember ...

A mezőgazdasági termelésből élő magyar gazdálkodók egyre nagyobb hányada szembesül azzal a ténnyel, hogy az uniós csatlakozás nem feltétlenül hozza meg számára a remélt előnyöket.

Veszélyt rejt a csempészett vetőmag!

A Vetőmag Szövetség és Terméktanács információja szerint Magyarország keleti megyéiben Romániából több gazdálkodó szerzett be kukorica vetőmagot.

2004-es OMMI eredmények kukoricában

Az elmúlt termelési időszak időjárása hűvösebb és csapadékosabb volt, mint 2002-ben, vagy 2003-ban. Az ország középső területein a május és a július szárazabb volt ugyan, mint az ország többi részén, de a hűvösebb időjárás miatt nem alakult ki az érintett területeken sem súlyos aszályhelyzet.

Termésmennyiség és -minőség - korlátok nélkül

A KWS, mint Európa egyik legnagyobb kukoricanemesítője, méltán elismert a német piacon, ahol a vetésterület a magyarországihoz hasonlóan 1,2 millió ha körül alakul. Ebből a silókukorica területe meghaladja az 1 millió ha-t.

ADVANTA "a fejlődés útja"

Az Advanta egyedülálló napraforgó-nemesítési programja továbbra is a legsikeresebbek közé tartozik a világon.

Az amerikai kukoricabogár károsítása fokozódik

Az amerikai kukoricabogár egyre nagyobb területen okoz komoly gazdasági károkat hazánkban.

A Pioneer kukoricabogár-programja, 2003-2005

Hazánk időjárásának, klímájának változásával újabb és újabb, eddig ismeretlen kártevők jelennek meg és károsítanak a különböző kultúrnövényeken.

Mester az univerzális megoldás

A kukorica a legnagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényünk. Vetésterülete az összes szántó körülbelül 25%-át teszi ki, meghaladja az 1,2 millió hektárt. A tavaszi munkacsúcs idején ez a hatalmas terület ráadásul minimum háromszor számít. Először a talaj előkészítése a vetéshez, majd a vetés, végül a gyomirtás. A különböző munkagépeknek összesen 4-5 millió hektárnyi kukoricaterületet kell tavasszal teljesíteni.

NK Thermo - NK Cisko, a kettes befutó

Nehéz elképzelnünk, hiszen az időjárás nem ezt mutatja (de a naptár igen), hogy két hónap múlva már kikelt kukoricaállományban sétálhatunk, természetesen szigorúan csak a sorok közt.

A búza gyomnövényzete és gyomirtása II.

A februári számban áttekintettük, hogy búzavetéseinkben milyen gyomnövényekkel találkozhatunk. Most tekintsük át, hogy milyen védekezési lehetőségek közül választhatunk!

Mustang - a sokoldalú gyomirtó!

A Mustang a gabonafélékben és a kukoricában kétszikű gyomok irtására felhasználható készítmény.

Trónkövetelő gyomnövények (1.)

Talán kicsit meglepő címmel induló új sorozatunkban az eddig elvégzett négy országos gyomfelvételezés adatainak kiértékelését követően 12 olyan gyomnövény profilját adjuk meg, amelyek a borítási adataik alapján a jelenlegi legveszélyesebb gyomok "trónkövetelőiként" komoly gazdasági és termesztéstechnikai problémává válhatnak; akár tájegységenként, akár országosan.

Tavasszal is!

Használjon Genezis kompakt NPK-, PK- és NP-terméket a tavaszi alap- vagy starter kijuttatásánál!

Pirenofórás levélfoltosság

Ha a kísérletek értékelésekor vagy határszemléken az őszi búza levelén jelenlévő száradó foltok okait keressük, többnyire a Pyrenophora tritici-repentis által előidézett pirenofórás levélfoltosságra gondolunk.

Kulcs a kézben, pénz a zsebben

Nem kis fejtörést okoz a növénytermelő gazdáknak, hogy miként tudják tevékenységük eredményét jövedelmezőbbé tenni.

A repce jövője

Az idei Pál-forduló ugyancsak megtréfált bennünket. Mindannyian a tavaszt vártuk, többen már a télvégi műtrágyát is kiszórták, amely azóta elillant, csak egy kis mész maradt utána.

PIONEER napraforgó-nemesítés

A cél a magyarországi és közép-kelet-európai termelők kiszolgálása

A zöldtrágyázás, a "Helyes gazdálkodási gyakorla...

Az Európai Unióban hosszan tartó és tudatos, a szemléletváltást elősegítő munka eredménye a zöldtrágyanövények nagy tömegben történő termelésének mai gyakorlata, amit jó ideje prioritásként kezelnek, és ami támogatást is élvez.

NORDOX - a rezek Ferrarija!

A növénytermesztés "őskorában" a növények betegségei ellen a két leginkább használt elem a kén és a réz volt. A réz használata az 1880-as években a franciaországi Bordeaux környékén vált fontossá, hisz az Amerikából behurcolt szőlőperonoszpóra ellen ezt az elemet találták a szőlőtermesztők a leghatékonyabbnak.

Első gépkiállítás és -vásár az Agroker Kft. Kecs...

2005. március 17-19., Kecskemét, Halasi út 29.

Technológiafejlesztési eredményeink

Bizonyára sokan tudják, hogy az EURO-ÖKO FARM PROJEKT keretei között már az 1998. évben megkezdődtek a technológiafejlesztési és adaptációs folyamatok, annak érdekében, hogy a Nyugat-Európában sikeres, talajvédő hatású művelési rendszerek magyarországi bevezetése minél eredményesebb legyen.

Csarnoképítés - csak profiknak?!

Országszerte megjelentek az alig több mint egy éve létrejött Csarnokbázis Kft. könnyűszerkezetes épületei.

Ha kell az extra teljesítmény

Az ODISYS újabb teljesítménynövelési lehetőséget kínál a nyugati gyártású erőgépekhez.

Horsch Pronto DC - segít Önnek

A Pronto duplatárcsás (TurboDisc) csoroszlyás direktvető gép.

Átadták az 500. MANITOU-t Magyarországon

Az Axiál Kft. és a Manitou BF közös partnerkapcsolatának eredményeként egy igazán patinás számhoz érkezett. Az 2005-ös évet az 500. Manitou teleszkópos homlokrakodó emlékezetes gépátadásával kezdhették meg.

Új utakon az Amazone Magyarországon

Az AMAZONEN-WERKE gyárat 1883-ban Heinrich Dreyer alapította. A több, mint 120 éves múltra visszatekintô cég még ma is családi tulajdonban van, jelenleg a 4. generáció vezeti a válalatot. Meghívásukra február elején közel negyven magyar termelô látogatta meg Németországban két gyáregységüket, sok értékes tapasztalatot szerezve a talajművelés, vetés, műtrágyaszórás és a növényvédelem gépesítése terén.

Keresztirányú szóráskép vizsgálat 24 méteres szó...

Cikkünkben a Sulky DPX Expert kéttárcsás műtrágyaszóró DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e.V.) által készített tesztjét közöljük, mely Dániában, Bygholmban készült. (száma: 5433 F)

QUICKE DIMENSION - az új homlokrakodó-család az ...

Hosszú évek fejlesztőmunkája fekszik az új Quicke Dimension homlokrakodó-család kialakításában. A cél az volt, hogy a széles körű piaci tapasztalatok alapján teljesen új megoldásokat alkalmazó gépcsaládot hozzunk létre.

A 1970-es 1980-as években ment igazán jól a kert...

Az ötezres lélekszámú Bugyi községbe vezető és onnan kivezető utak formátlan lepénnyé gyúrva árulkodnak arról, hogy a megengedett tengelynyomást túllépő nehéz járművek járnak rajtuk.

Borbetegségek, borhibák

Előző két írásunkban a szőlő metszésével és a fagykárok hatásának vizsgálatával foglalkoztunk. Sajnos a februári időjárás, a gyakran mínusz 20 C° alatti hőmérsékletek nem kedveznek az áttelelés szempontjából.

A holland sertéshízlalás helyzete a termelési mu...

Mint múlthavi cikkünkben már utaltunk rá, Hollandia évente közel 18 millió malacot állít elő, amely mennyiségnek mintegy a fele exportra kerül. A fennmaradó mintegy 9 millió hízó az, amelyet többségében szakosított hízlalótelepeken nevelnek fel a holland gazdák.

Google