MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-04
2005
2005-04

MezőHír :: 2005-04

Csak természetesen

A fagyos, havas télvége és a viszonylag kései olvadás miatt az idei március a természet pár hetes késését jelezte.

Szakmai kérdések egy „energiafű-konferencia” kap...

A szakemberek szemmel láthatóan nagy érdeklődéssel várták – egy nagy cég „roadshow”-jának keretében – az energiafűvel kapcsolatos felvilágosítást.

Gazdasors a demonstráció után

Március 13-án ért véget az eddigi leghosszabbra sikeredett magyar gazdademonstráció, amelynek végén 39 pontból álló megállapodás született az FVM szakminisztere és a gazdademonstrációt kezdeményező szervezetek között.

A GM és a Jóisten

Két – napjainkban egyre többet emlegetett – szó ültetett ide, a billentyűk elé. Az egyik szó az élelmiszerbiztonság, a másik a génmódosítás, vagy annak betűjele, a GMO.

Egységes területalapú támogatások 2005.

Az egységes területalapú támogatás 2004. évi igénybevételével kapcsolatban, mint tudjuk, voltak problémák, amelyek mostanra nagyrészt talán megoldódni látszanak.

Jobb sorsra érdemes a magyar növénytermesztés

Március második felében, az év 11. hetében a határban sok helyen még csak a hó olvadása jelenti az eseményt.

Az amerikai kukoricabogár elleni védekezési lehe...

Az idén lesz 10 esztendeje, hogy az országunk déli határainál az amerikai kukoricabogár első példányait sikerült csapdába ejteni.

Újra a kukoricabogárról

Hozzászólás és kiegészítés „A Pioneer kukoricabogár programja, 2003-2005.” című cikkhez.

„A Väderstad a jövő hírnöke”

A Väderstad Seregélyesen tartotta teltházas tavaszi vevőtalálkozóját.

Az új Dithane DG NeoTec – amikor a kicsi is hozh...

A Dow AgroSciences Dithane nevű gombaölő szere a világon a legszélesebb körben alkalmazott gombaölő készítmény, amely sokféle növénykultúrában egyaránt alkalmas több mint százfajta kórokozó elleni hatékony védelemre.

A biogazdálkodás valódi gondjai

A konvencionális termények piaca a 2004. évi, Európa-szerte tapasztalható magas termésátlagok következtében összeomlott.

Miért csávázzunk?

A vetőmagcsávázás talán a legcélzottabb növényvédelmi eljárás, ezért az integrált növénytermesztési és növényvédelmi technológiákba is ideálisan illeszkedik.

Április a repcetáblákon

A megkésett tavaszi időjárás a repcetáblákon is számos gyors beavatkozást igényel. Ez sokszor elég komoly szervezési munkát kíván, ugyanis a többi növénynél is ekkor, együtt jelentkezik a károkozók és kórokozók elleni védelem. A hirtelen felmelegedés pedig lerövidíti a generatív fázis előtti időszakot, amikor ezeket a feladatokat el kell végezni.

Szántóföldi kultúrák öntözése

Napjainkban az egyes növénykultúrák vetésterülete – kevés kivételtől eltekintve – általában folyamatosan csökken, a termesztés koncentrálódik.

Közép-Európai Biomassza Konferencia – Graz

Január végén Graz adott otthont a Közép-Európai Biomassza Konferenciának. A több, mint 900 résztvevő 27 országból érkezett. A rendezvény keretében a térség felelős beosztású vezetői és politikusok ismertették elképzeléseiket, országaik lehetőségeit az alternatív, megújuló energiaforrások növekvő felhasználása terén.

Az alma késő tavaszi-nyár eleji növényvédelmi te...

Az almaültetvények és -kertek növényvédelmi technológiájának gerincét alapvetően a közismert gombás megbetegedések (lisztharmat, varasodás), valamint a fontosabb károsító rovarok (aknázómolyok, kaliforniai pajzstetű, takácsatkák) elleni védelemre alapozzuk.

Discus DF + Delan 700 WG kombicsomag helyett ike...

Napjainkban az almavarasodás és az almalisztharmat elleni védekezés meghatározó gombaölô szerei a strobilurinok. Tudjuk azt is, hogy a varasodásgomba e készítményekkel szemben ellenálló egyedei már Magyarország egyes ültetvényeiben is megjelentek. Ezért, ha továbbra is a megszokott, magas színvonalú védelmet szeretnénk elérni strobilurinjainkkal a kórokozó ellen, a permetezési program összeállításakor messzemenôen be kell tartanunk a fungicidrezisztenciával foglalkozó nemzetközi bizottság (FRAC) irányelveit.

Gabonaszárítás és tárolás

Ipari módon, energiatakarékosan, időtállóan, eredményesen

Réz vagy arany?

Helyes táplálkozással, a vitaminok napi bevitelével az ember esetében csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata.

Tavaszi gépkiállítás Kecskeméten, az Agroker sze...

Szezonnyitó gépvásárt rendezett március közepén, Kecskeméten az Agroker Kft. A több társkiállítót is felvonultató rendezvényen mutatta be először a nagyközönségnek az Agroker új forgalmazott márkáját, a Valtra traktort is. A kiállítás kapcsán tartott sajtótájékoztató legfontosabb információit osztjuk most meg Önökkel.

Axiál Szakmai Napok

Március 17-én nyitotta meg kapuit az Axiál hagyományos lajosmizsei szakmai fóruma.

Nyílt napok a Vertikumnál

Március elején több napon keresztül fogadta az érdeklődőket a Vertikum Kft. A társaság nagykőrösi telephelyén az érdeklődők megismerhették a cég teljes termékpalettáját, azon belül többek között a Deutz-Fahr kombájnt is, amely új termékként szerepel a Vertikum portfólióban.

Mezőgazdasági létesítmények szigetelése PUR-habb...

A mezőgazdasági üzemek gazdaságosabb üzemeltetését évek óta épületeik poliuretán PUR-habbal történő szigetelésével érik el.

A magyar gazdának és a vidéknek élnie kell…

Horváth László egyéni gazdálkodó telephelyén, Rábapatonán néhány nappal a gazdademonstráció után már csak a fellobogózott Landini traktor emlékeztet a senki számára nem kívánatos, de szükséges eseményekre.

A derűs Pannónia – a Balatonboglári borvidék

A Balatonboglári borvidék a dél-dunántúli szőlőtermelő tájba tartozik. Jelenlegi területe 2800 hektár, amellyel az ötödik helyet foglalja el Magyarország 22 borvidéke között. Kiváló fehérbort és pezsgő-alapbort termő vidék.

A 114-es Bakterháztól a Szent Anna Borházig

Beszélgetés Komáromi Ferenc szőlész-borász gazdával, a Szent Anna Borház tulajdonosával

A hiányos sertéstakarmányozás következményei

A sertéstakarmányozásban a takarmánygyártóknak és a sertéstartóknak egyaránt komoly kihívásokkal kell szembenézniük.

A savak alkalmazásának új menetrendje a malactáp...

A választott malacokkal végzett két kísérlet azt mutatja, hogy helytállónak bizonyulnak azok az új elképzelések, amelyek a savak a malactápban betöltött szerepéről, hasznáról születtek.

Új termékcsalád a Bábolna Takarmányipari Kft. -t...

A Bábolna Takarmányipari Kft. idén februárban vezette be új termékcsaládját, a Farmer sertéskoncentrátumokat.

Tárolók, raktárak, csarnokok specialistái

A 2004-es szezon megmutatta, hogy megfelelő tárolási kapacitás nélkül a termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek. Ezekből a tapasztalatokból kiindulva sokan tervezik saját tárolási lehetőség megteremtését, ill. bővítését. Számukra jelenthet nagy segítséget a Jövő 2003 Kft., amely több évtizedes szakmai tapasztalattal felvértezve áll a gazdálkodók rendelkezésére.

A chow-chow

A spiccek és az északi kutyák családjába tartozik. Jellegzetes egyéniséggel rendelkezik, ez az egyik legeredetibb fajta.

Google