MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-10
2005
2005-10

MezőHír :: 2005-10

Földindulás

A vetés és betakarítás aktualitásai mellett az idei szeptember sajátja, hogy a politikában ismét előtérbe kerültek a termőfölddel kapcsolatok polémiák.

Új lehetőség a zöldség-gyümölcskereskedelem piac...

Új lehetőséggel bővült a zöldség-gyümölcskereskedelem piaca. Az új szolgáltatás egy magyar fejlesztésű szoftver, amely egy virtuális zöldség-gyümölcspiacot alakít ki a termelők eladási ajánlatainak, ill. a kereskedők vételi ajánlatainak segítségével.

Nagydíjat nyert az AXIÁL az OMÉK-on

A kilencnapos országos szakkiállításon több mint kétezer négyzetméternyi területen várta látogatóit az Axiál Kft. A cég tulajonosával, Harsányi Zsolttal az egyik fárasztó nap végén tudtunk leülni egy rövid beszélgetésre, hogy egyenleget vonjon a 2005-ös év eddigi eredményeiről, problémáiról.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv 2004. évi agrár-...

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv egyik legjelentősebb és egyben a legnagyobb forráskerettel rendelkező intézkedése az agrár-környezetgazdálkodási támogatások rendszere. A 2004 őszén meghirdetett kiírásra 32 000-et meghaladó számú gazdálkodó, illetve gazdálkodó szervezet adott be támogatásigénylést, amelynek összesített területe meghaladta az 1,8 millió hektárt.

A napraforgó is kitesz magáért...

Gabonalázban ég az ország. Ez többek közt abból fakad, hogy az intervenciós raktárak tele vannak a múlt évi termésekkel, mellettük - részben eladva - az új termés várakozik a saját tárolókban, de közben már a láthatóan fergeteges terméseredményeket sejtető csövektől roskadoznak a kukoricaszárak.

Gabonatároló építések országszerte

Magyarországon talán soha nem volt példa arra, hogy olyan nagy tömegű gabonát kellett volna tárolni, mint az idei évben.

Elkelt a kétszázötvenedik!

Az OMÉK szakkiállítás eseményteli napjai az Amazone és az IKR Rt. számára közös ünnepet is hoztak: a rendezvényen került új gazdájához a 250. Amazone D9/40 vetőgép, és az átadást rövid ünnepség előzte meg.

Európában is jelen vannak már az MV kukoricahibr...

Martonvásáron gyűltek össze a kukorica iránt elkötelezett termelők szeptember második hetében.

A burgonyaszükségletünket itthon kell megtermeln...

Magyarországon a burgonyaszaporító-terület az idei évben 465 ha volt - ebből 25 ha-t kizártak -, s ez ismét negatív csúcsot jelent, a néhány évvel ezelőtti 1200 ha-hoz képest.

Google