MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2007-02
2007-11
2007
2007-02

MezőHír :: 2007-02

Kedves Olvasó!

Nagy örömünkre szolgál, hogy most, a tavaszi idény kezdete előtt reményeink szerint igazán tartalmas és hasznos lapszámmal segíthetjük az idei mezőgazdasági szezon megfelelő indulását. Ennek a törekvésnek a jegyében két különálló összeállítást is készítettünk. Az egyik az először tavaly közreadott, és már akkor is sikeresnek bizonyult növényvédelmi melléklet idei, friss megfelelője, természetesen a 2007-es aktuális információkkal. A másik összeállítás viszont lapunk történetében is valóban újdonságnak számít: olvasóink most először vehetik kézbe közel 400 ajánlatot magában foglaló használtgépes mellékletünket.

Miből áll a jelenidő?

Egy újabb esztendő a régi értékelése és a "közeljövendő" esélylatolgatása nélkül nehezen képzelhető el. Ebbe az egy kijelentésbe bele is sűríthető évindító cikkünk tartalmi összegzése.

Jóslatok és valóság...

Az Európai Unió taglétszáma Románia és Bulgária felvételével 27-re bővült az idei évtől. A híradások bevágásaiból reményteli arcokat lehetett látni, és mindenfelől optimista vélemények hallatszottak.

A gabonatermelés jövője

Jó érzés tudomásul venni, és nem kevésbé jó leírni, hogy a magyar gabonatermelést az elmúlt gazdasági évtől - mennyiségi és minőségi értelemben is egyaránt - már valóban komolyan veszik az Európai Unióban.

Sikeres tejtermelő Sümeg mellett

Sümeg várát valószínűleg a tatárjárás után, a 13. században kezdték építeni, amikor országszerte erődítmények épültek. A vár lábánál elterülő települést már a 15. századtól mezővárosi rangra emelték. 1342-ben a vár és a hozzá tartozó területek a veszprémi püspökség tulajdonába jutottak, az erődítmény lábánál elhelyezkedő települést pedig a 15. században már mezővárosként említik.

Kutatási konzorcium: fókuszban a bioüzemanyagok...

A Nemzeti Kutatásfejlesztési Program egyik támogatott programja a biodízelgyártás hazai megszervezését, országos rendszerré fejlesztését tűzte ki fő célként.

Az őszi búza gyomirtása

Búzatermesztésünk jövőbeni versenyképességének megőrzése érdekében a minőségi búza előállítására kell koncentrálnunk. Azokon a gyengébb termőképességű helyeken, ahol ez nem lehetséges, pedig arra kell törekedni, hogy az átlagos minőségű búzát fajlagosan minél olcsóbban állítsuk elő. Ennek egyik feltétele a termésátlagok növelése.

Az áttelelt repce növényvédelme

Az egyelőre olykor őszre, néha inkább tavaszra hasonlító, különösen enyhe "tél" a következő hónapokban jelentősen megnehezíti az idei évben szokatlanul nagy területen vetett repce növényvédelmét.

Google